Bøker

Forteller fra Utkant-Danmark

Hverdagslige handlinger, en ordknapp stil og ingen forklarende fortellerstemme kjennetegner Helle Helles forfatterskap, ifølge dansk litteraturviter.

Den danske forfatteren Helle Helle beskrives ofte som en av Danmarks viktigste fortolkere av middelklassen. Forfatteren kalles gjerne Utkant-Danmarks forteller, fordi hun skriver om hverdagslivet i provinsen. I tillegg handler romanene ofte om banale og hverdagslige handlinger.

– For Helle Helle er det ikke noe som er for smått å beskrive, og hun skriver om alt fra hundepassing til matlaging, sier Anita Nell Bech Albertsen.

Hun er lektor ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet og en av redaktørene i antologien Hvor lidt der skal til. En bog om Helle Helles forfatterskab.

– Tekstene hennes kan se veldig enkle ut, både stilistisk og tematisk. Men hvis du går dypere, finner du at hun skildrer virkelighetens trivialitet med et blikk for hvilke konflikter som ligger under overflaten.

LES OGSÅ: Å få språket til å virke

Leseren må utforske

I tillegg har Helle Helle en ordknapp fortellerstil.

– Hun er forsiktig med å utlevere karakterene følelsesmessig. Det er noe leserne selv må utforske, fordi hun bare beskriver hva de sier og gjør, sier Albertsen.

Romanene er heller ikke særlig omfangsrike. Hennes nyeste roman Hvis du vil er kun 140 sider.

– Helle har en eminent fornemmelse av hvor lite hun kan utlevere i fortellingen og samtidig holde på leserens interesse, selv om de ikke vet hva figurene tenker og føler.

Albertsen tror noe av grunnen til at bøkene fenger såpass bredt i Danmark, er at Helle Helle gir leserne noe å jobbe med.

– Hun har stor tillit til leseren, for her er det en tilbakelent forteller som ikke tolker eller vurderer det som skjer.

Skittenrealisme

Litteraturviteren trekker paralleller mellom Helle Helle og norsk og amerikansk skittenrealisme, som den norske forfatteren Jonny Halberg.

– Det handler om individer som ikke utnytter sitt potensial, som ikke får has på virkeligheten og som isolerer seg. Det som skiller Helle Helle fra skittenrealistene, er at hun ikke skriver om de laveste sosiale lagene, som fattige eller narkomane, men derimot interesserer seg for middelklassen, sier Albertsen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker