Musikk

Først ute med kristen pop

Frelsesarmeens musikkarbeid fyller 125 år. Det feires med festkonsert.

– Frelsesarmeens grunnlegger William Booth spurte tidlig hvorfor djevelen skulle ha all den gode musikken, sier musikksjef Jan Harald Hagen.

Hjelpeorganisasjonen har en rik musikalsk historie. Det er den som feires med festkonsert neste lørdag. 125 år er gått siden armeen grep til instrumentene. Og i tilfelle det skulle være tvil: Frelsesarmeen er mer enn hornmusikk, skal vi tro Hagen:

LES OGSÅ: Den tar pusten fra deg idet du åpner den; Per Dybvigs billedbok

Mer enn hornmusikk

– Booth siktet til iørefallende musikk, så vi var blant de første som var ute med kristen pop gjennom det engelske bandet The Joystrings. Tidlig på 1960-tallet lå de sammen med The Beatles på hit-listene. Når det gjelder hornmusikken, ble den de første 100 årene mest brukt i gudstjenestelig sammenheng.

Det er like fullt hornmusikk folk forbinder med frelsesarmeen, vedgår musikksjefen:

– Den er blitt et symbol på en hær på marsj. Vi er nok mer kjent for slik musikk enn hva antallet­ musikkorps tilsier. I Norge har vi 20 musikk-korps og 100 forsamlinger.

– Selv om Frelsesarmeen var ­tidlig ute med kristen populærmusikk, virker det som det har vært få slike utøvere hos dere de siste 50 årene?

– Ten Sing tok nok over mye av den kristne populærmusikken som Joystrings hadde gått i bresjen for på 1960-tallet. Men Frelsesarmeen har hatt band som Joyfriends i Norge og Grace­ i Sveits.

Da William Booth lanserte­ slagordet såpe, suppe og 
frelse­, burde han kanskje ha føyd til musikk også?–

– Det kunne han godt ha gjort, men faktisk var han helt i starten skeptisk til musikk i forkynnende møter. Helt til at han opplevde at det kommuniserte både med budskapet og med folk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ole Paus

I tillegg til armeens eget Oslo Territoriale Horn­orkester spiller også Ole Paus under festkonserten førstkommende neste lørdag.

– Vi har samarbeidet med Ole Paus før, blant annet på juleforestillingen hans om Josef, hvor et lite hornorkester fra våre rekker var med. Ole Paus er dessuten en flink sanger og en fin fyr.

Inntektene fra festkonserten, går til armeens arbeid for flyktninger i Europa:

– Det er i tråd med vår profil. Vi har et akuttmottak for 250 flyktninger på Teisen i Oslo, for det meste familier. Å møte dem der, setter ansikt på det litt ubegripelige «Europas flyktninger». Ved mottaket er det 60 ansatte og 200 frivillige arbeidere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk