Kunst

Flyktninger vil ikke være råstoff for kunstnere

Kunstnere må tenke seg grundig om før de bruker flyktningers historier i sin kunst, mener australsk organisasjon.

Den australske organisasjonen Risk har laget en plakat med ti punkter en kunstner må tenke gjennom hvis de vil jobbe med flyktningers erfaringer og ikke selv er en flyktning. Risk presenterer seg som den første australske organisasjonen av sitt slag som er startet og drevet av flyktninger, asylsøkere og tidligere politiske fanger.

Ikke tjenlig

Listen gjør noe tydelig: Flyktninger sitter ikke og venter på at kunstnere skal bli deres talspersoner. Å tale sin sak kan de antagelig bedre selv, dersom de får slippe til.

Da den tyske avisen Frankfurter Allgemeine kommenterte saken sist høst under tittelen «De gode hensikters kunst», var deres poeng at gode intensjoner ikke nødvendigvis skaper god kunst. Spørsmålet kommentaren stilte er om slik kunst i det hele tatt tjener gode hensikter.

LES MER: Gjør kunst av flyktningkrise 

Nedrent

Risk har laget advarslene fordi de opplever en strøm av henvendelser fra kunstnere som vil finne deltakere til sine kunstprosjekter.

– Kunstnere hevder ofte at de vil vise «den menneskelige siden av historien» gjennom en feilaktig oppfatning av nøytralitet og begrenset forståelse av sin egen posisjon både av hensyn til egen partiskhet og posisjon, skriver Risk før de lister opp punktene.

LES MER: – Skaper viktig oppmerksomhet 

Ingen råvare

Første advarsel er klar: Vi er ikke en råvare du kan mate inn i ditt neste kunstprosjekt. I neste punkt understrekes dette ytterligere. «Vår kamp er ikke en anledning, våre kropper er ikke en valuta du kan bygge din karriere med.» Kunstnere utfordres til grundig å analysere sine hensikter. Hvorfor motiveres du til å jobbe med temaet, og hvorfor akkurat nå?

Ingen takk

Risk understreker også at kunstnere ikke skal forvente at flyktninger vil være takknemlig for oppmerksomhet.

– Vi sitter ikke og venter på at vår kamp skal bli anerkjent av kunstneres individuelle samvittighet eller komme i kunstens rampelys, heter det i det syvende punktet.

Om kunstnere likevel velger å ta kontakt, bør de ha gjort grundige undersøkelser og kjenne det solidaritetsarbeidet som gjøres av ulike organisasjoner.

VÅRT LAND PÅ LEDERPLASS: – Jo mer sårbart et menneske er, desto mer empati bør det møtes med  

Kunst er ikke nøytral

– Vårt felleskap er politisert, og et hvert kunstprosjekt vi er involvert i er derfor politisk. Vil du jobbe med oss, skal du vite at din kunst ikke kan være nøytral, heter det i det siste punktet.

LES MER: – Sprenger rammene for politisk kunst 

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst