Kultur

Flere ånder på skjermen

Til høsten går Åndenes makt inn i sin tolvte sesong. TV-programmet har senket terskelen for å snakke om det overnaturlige, mener religionsforsker.

Det som begynte som et av de mest kuriøse programmene på norsk TV, har utviklet seg til en av TVNorges største suksesser.

– Helt siden vi mennesker ­begynte å snakke sammen, har vi underholt hverandre med spøkelseshistorier, sier program­leder Tom Strømnæss til Vårt Land.

– Det er på mange måter det vi driver med. Og når vi nå har holdt på såpass lenge, opplever vi at flere og flere kommer fram med sine opplevelser, noe som styrker oppfatningen av at disse tingene er reelle, sier han.

Såkalte klarsynte mennesker prøver å forklare det uforklarlige: Altså hvordan det kan ha seg at ting flytter seg, at det høres lyder fra loftet eller at dører åpner og lukker seg. Strømnæss mener ­likevel TV-programmet også ­ivaretar en kritisk tilnærming.

– Vi går de klarsyntes hypoteser i sømmene, og ser om det de sier stemmer med historiske fakta. Det gjør det ofte.

LES OGSÅ: Lilli Bendriss har dobbelt så stor menighet på søndager som alle norske kirker til sammen

Brøytebil

Anne Kalvig er professor i religions­vitenskap ved Universitetet i ­Stavanger, og har blant annet skrevet boken Spiritisme – samtaler mellom levende og døde. Hun mener TV-programmet ­Åndenes makt har blitt et flaggskip for denne typen religiøse oppfatninger i befolkningen.

– Programmet er et forsøk på å ta folks opplevelser på alvor. Programlederen prøver å tilby en miks av det åndelige og det kritiske, og jeg tror det er noe av grunnen til at det slår godt an.

– Programskaperne sier selv at det har blitt mer åpenhet rundt slike tema. Er du enig?

Ja, jeg tror det stemmer. Her har TVNorge vært brøytebil og tatt på seg å representere folkereligiøsiteten. Religiøsiteten har blitt mer demokratisk og mindre knyttet til de tradisjonelle institusjonene. Dette er også en utvikling Den norske kirke har gått i møte. Med sitt dialogarbeid og den nye liturgien for velsignelse av hus, har kirken nærmet seg feltet på en måte som skaper større rom for åpenhet og undring.

LES OGSÅ: «Et helt halvt år er en ukritisk framstilling av aktiv dødshjelp»

Motforestillinger

– Hvordan ser du på motforestillingene om at opplevelsene kan forklares med naturfenomener eller psykiatri?

– Det er viktig å ha med seg motforestillinger og skepsis, for i lukkede miljøer kan forholdene fort ligge til rette for maktmisbruk. Det er vanskelig å si noe absolutt om disse tingene, men om man møter folks beretninger med å si at de er psykisk syke, så vil det kunne få en mer negativ effekt enn om en anerkjenner opplevelsene deres.

Kalvig forteller at hun tror på folks oppriktige gjenfortellinger av sine opplevelser, og forholder seg åpent til deres beretninger. Men hun mener grensen mellom oversanselighet, åndelighet og psykisk sykdom kan være tynn.

– Det er klart en skal være observant når noen sier at de hører stemmer i hodet eller fra «den andre siden». Samtidig er det ikke religionsviterens jobb å si at dette tilhører psykiatrien, for slike opplevelser har folk kommunisert til alle tider, og denne typen befalinger fra oven ligger også i de etablerte religionene.

LES OGSÅ: Luca sier han var fin som jente da han var liten - nå kan han snart bli fullverdig mann

Kirke i splid

Tore Laugerud er prest i Areopagos, og har interessert seg for nyåndelighet. Han opplever at Den norske kirke nå står i spenningsfeltet mellom de som ønsker og de som ikke ønsker å åpne opp for den typen erfaringer som TV-programmet Åndenes makt representerer.

– For fire-fem år siden vedtok kirkemøtet en liturgi som kan brukes ved opplevelser av uro i huset. Det er et sterkt uttrykk for at kirken vil ta dette på alvor. Samtidig ser vi at dette skaper diskusjon i og utenfor kirken.

Laugerud mener det er viktig å se nyansert på det paranormale feltet.

– Jeg tviler ikke på at det er millioner som har hatt ekte erfaringer. Men jeg er skeptisk når noen lager virkelighetsforståelser basert på dette. Da går man ut av undringen, sier Laugerud.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur