Kultur

Fjerner pistol-emoji

Apple bytter ut kontroversielt ikon i ny oppdatering. – Lurt, mener voldsforsker.

Pistolen har lenge vært tilgjengelig blant Apples emoji-utvalg av små bilder som kan brukes i tekstmeldinger og sosiale medier. Når selskapet i september lanserer den neste versjonen av operativsystemet til sine smarttelefoner og nettbrett, blir skytevåpenet byttet ut med en grønn vannpistol.

LES MER: Tar ladegrep mot filmplakat

Trusler

Ifølge CNN har våpensymbolet blitt brukt til trusler ved flere anledninger. I Frankrike ble en mann dømt til tre måneders fengsel etter å ha sendt en tekstmelding med pistolen til sin tidligere kjæreste.

Også i USA har pistol-emojien blitt brukt til trusler, blant annet da en 12 år gammel skoleelev brukte symbolet sammen med symboler som viser en kniv og en bombe på Instagram. Posten skal ha blitt oppfattet som en trussel mot jentas skole.

LES MER: Symbolsk kvinnekamp

Bombe og kniv

– Man skal ikke overdrive betydningen av slike ting, men aggressive symboler som denne pistolen kan bli brukt i trusselsammenheng, sier Ragnhild Bjørnebekk, voldsforsker ved Politihøgskolen i Oslo.

Hun mener Apple gjør lurt i å fjerne pistolen, og at selskapet bør vurdere å endre flere av emojiene.

– Blant de jeg har sett, er bomben og kniven er like ille. Dette er våpen som går igjen i skoleskytingene vi har sett i USA, og symbolene kan brukes til å true med. Brukes de som en dårlig spøk, kan det også oppfattes feil hos mottakeren, sier Bjørnebekk.

LES MER: Nye emojis på Facebook

Flere endringer

Microsoft har lenge brukt en leketøyspistol i stedet for den mer realistiske varianten Apple og andre teknologiselskaper, som Google, Samsung, Facebook og Twitter bruker i dag. I fjor startet organisasjonen New Yorkers Against Gun Violence en kampanje for å fjerne pistol-emojien som «en symbolsk gest for å begrense tilgjengelighet av våpen», melder CNN.

Det nye vannpistol-symbolet ble annonsert mandag denne uken, som en del av omfattende endringer i Apples emoji-utvalg. Blant annet skal et regnbueflagg og flere kvinnelige idrettsutøvere legges til i den nye versjonen av operativsystemet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur