Kultur

Film om ødeleggende, kristen tro får pris

Den tyske filmen Korsveien får årets Andreaspris. – Filmen viser hvordan kristen tro i denne formen kan ødelegge unges liv, sier biskop Erling Pettersen.

På europeiske filmfestivaler er det tradisjon for at det blir delt ut en pris som løfter fram filmer som tematiserer det eksistensielle – etikk, livssyn eller religion. På filmfestivalen i Haugesund er dette Andreasprisen, som deles ut i samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Film&Kino og Vårt Land.

– Det er en strekt provoserende film, sier Stavanger-biskop Erling Pettersen.

I år er biskopen blitt med i juryen. Han mener Korsveien av Dietrich Brüggemann stimulerer til ettertanke og refleksjon om sentrale verdispørsmål, i større grad enn noen andre aktuelle filmer.

– Vi tror den vil føre til gode samtaler om hvordan kristen tro, i den formen vi ser i filmen, kan ødelegge unge menneskers liv. Det er det som er filmens egentlige handling, når Maria møter en dogmatisk lære. Hun mister fotfestet og livsgleden, i møte med den riktige lære, sier Pettersen.

Destruktiv religion. Han får støtte av Vårt Lands kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo, som er juryens leder.

– Filmen er et rystende og utfordrende verk som viser hvordan religiøs manipulering kan ødelegge et ungt menneske, sier Walgermo.

Han mener Korsveien kan være nyttig og lærerik.

– Jeg tror dette kan være en viktig film å se for de som har å gjøre med kristne miljøer i forskjellige sammenhenger. Den viser tydelig hvor galt man kan formidle tro til unge i en sårbar livsfase, hvor en er i ferd med å finne seg selv og sitt livssyn, sier Walgermo, og legger til:

– Korsveien er også aktuell fordi den kan ses som et oppgjør med ekstremisme generelt. Tematikken er ikke bare overførbar til andre kristne trossamfunn, men også til andre religioner.

Syk lillebror. Korsveien handler om 14 år gamle Maria, som tilhører en streng, katolsk sekt. Hun vil følge presten og morens strenge formaninger og religiøse regler, og hun håper hun gjennom sine offer kan gjøre den syke lillebroren frisk. Filmen vant i vinter Sølvbjørnen for beste manus på filmfestivalen i Berlin.

Det er regissørens søster Anne Brüggemann som har skrevet filmens manus. Søskenparet har i tidligere intervjuer avvist at de har laget en antireligiøs film. De har selv katolsk bakgrunn, men mener målet har vært å angripe enhver form for ekstremisme.

I tillegg til å være en sterk og lærerik fortelling, mener jurymedlemmene at filmen også er en overbevisende estetisk prestasjon.

– Vi blir holdt helt fast fra begynnelse til slutt, gjennom de 14 scenene som tar utgangspunkt i stasjonene på Jesu korsvei, sier Pettersen.

Påskefilm. Mens publikum i Haugesund har kunnet se filmen denne uka, må folk flest vente til mars neste år.

Vi som så den på filmfestivalen i Berlin var enige om at den slo oss i bakken, sier Svend Jensen, direktør i distribusjonsselskapet Arthaus, som er filmens norske distributør.

– Vi har hatt problemer med å finne et godt lanseringstidspunkt for denne filmen, men nå prøver vi til påsken. Filmen er bygget om Jesu lidelsesvei, så det er en historie som passer å vise fram da.

Fin knagg. – Den portretterer et katolsk måte å leve på som er litt ekstrem. Jeg synes filmen har elementer av svart komedie i seg, men bærer også mye tankegods med seg. Andreasprisen gir filmen en fin knagg å henge på, og sender et signal om at filmen henger høyt, sier Jensen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur