Kultur

Fengende musikk trumfer politikernes budskap

Når politikere bruker musikk for å nå frem med et budskap, er teksten ofte stikk i strid med det de står for.

– Donald Trump brukte Neil Youngs Rockin' in a Free World i valgkampen, selv om innholdet i sangen er stikk i strid med budskapet hans, sier Bendik Bjørnstad Foss i en masteroppgave om mekanismene som gjør musikk til politisk verktøy.

Han omtaler Trumps musikkvalg som hvit gubberock.

– Når han vil treffe marginaliserte klassene, er det den musikken som treffer. Om det er en bevisst kontrastvirkning mot Obama, er heller ikke umulig. Det kan være et bevisst valg, der han spiller på mekanismene mellom svart og hvit i det amerikanske samfunnet, sier Foss.

LES MER: Donald Trump kan reise ny musikalsk protestbevegelse

Born in the USA

– Men hva hjelper det å være verdens mektigste mann, når nesten ingen vil spille for deg, legger han til.

– Ronald Reagan ble assosiert med Bruce Springsteens Born in the USA, som er sterk kritikk av Vietnam-krigen. Selv om innholdet er en Vietnam-veterans tragiske hjemkomst, til en håpløs tilværelse, klarte man å gjøre låten til et symbol på amerikansk livskraft. Det fungerte på grunn av et fengende refreng og den enorme energien i Springsteens fremførelse, sier Foss.

Håp

– Artistens intensitet og den rituelle kraften fenget, her nærmer vi oss noe pseudo-religiøst og en nesten sakral dimensjon. Da spiller det liten rolle at teksten er ramsalt kritikk mot politikken Reagan stod for. Låten traff tydeligvis en nerve om håp og drømmer, sier han og presiserer at Springsteen selv aldri ønsket linken som oppstod.

– Hvilken norsk låt kan ha den samme virkningen?

– Åge Aleksandersens Levva livet skaper entusiasme og kan selge nesten et hvert politisk budskap. Den har de musikalske kodene som skal til. Det viktigste er at musikken er medrivende, ikke at teksten er i pakt med det man vil selge. Kygo er et opplagt valg for Høyre, hans internasjonale suksess stemmer godt med deres profilering av kultur som næring, mener Foss.

– SV kan bruke I'd like to teach the world to sing, eller slik det står til i dag passer det kanskje med Lillebjørn Nilsens Hue under armen, og armen i bind, fleiper han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur