Kunst

Fant Judas innhyllet i spindelvev og flaggermuslort

Britisk museum fant middelaldermaleri av Judas på baksida av et annet bilde.

I 2012 kjøpte Fitzwilliam Museum i Cambridge et bilde fra en kirke i Northamptonshire. Kirken hadde ikke penger til å ta vare på maleriet, og trengte dessuten penger til å restaurere taket.

Bildet kom til museet i dårlig stand, og var dekket av misfarget lakk, flaggermuslort, støv og spindelvev, skriver The Guardian.

LES OGSÅ: Skaper visuell liturgi med bibelbilder

Fant sjeldent bilde

– Det var mørkt, og du kunne knapt nok se hva det forestilte. Baksida var dekket av en finerplate, forteller konservator Lucy Wrapson til The Guardian.

Men da Wrapson fjernet plata, fant hun et maleri av Judas som forråder Jesus med et kyss. Nærmere undersøkelser viser at bildet er fra rundt 1460, noe som gjør det til et veldig sjeldent kunstverk.

LES OGSÅ: Kan det tenkes noe sterkere bilde enn Edvard Munchs Golgata?

Interessant kunstverk

Under reformasjonen ble tusenvis av religiøse malerier i Storbritannia systematisk ødelagt. Antakeligvis har noen forsøkt å verne om Judas-bildet, siden de har snudd det rundt og brukt baksida til noe annet, sannsynligvis å liste opp De ti bud.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor sjeldent dette er. Jeg kommer ikke på noen andre bilder av Judas som har overlevd fra engelske kirker i denne perioden, sier konservator Lucy Wrapson til The Guardian.

Hun mener også at det ikke bare er en fascinerende historie, men også et interessant kunstverk.

– Det er veldig vakkert, og fargene er sterke, antakeligvis fordi det har vært snudd i et par hundre år av livet sitt og dermed ikke fått mulighet til å falme. Det viser hvor fargesterkt et middelaldermaleri har vært.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst