ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Evig liv er blodig alvor

I dagens vampyrfortellinger lever de udødelige blant oss som vanlige folk. – Vampyrer blir som de er i oppstandelsesøyeblikket for alltid, men mister tilgangen på egentlig frelse, sier religionshistoriker.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

UDØDELIG ØNSKE: I Twilight forelsker Bella (Kristen Stewart) seg i vampyren Edward (Robert Pattinson), og ønsker selv å bli en vampyr for å kunne være sammen med ham for alltid.

Vis bildetekst

DANDY: I Bram Stokers bok Dracula (1897) møter vi et av de første eksemplene på dandyvampyren. Christopher Lee spilte den blodtrøstige greven i filmversjonen fra 1958.

Vis bildetekst
Kultur

I religionshistoriker Dag Øistein Endsjøs siste bok, Udødelighetens historie, blir leseren geleidet gjennom alle tenkelige og utenkelige former for oppstandelse og udødelighet. Et av temaene han utforsker, er framstillingen av vampyrer i samtidige TV-serier.

– Koblingen mellom Jesu oppstandelse og vampyrer, er at begge deler handler om fysisk udødelighet og at de forblir for alltid som de er i oppstandelsesøyeblikket, sier Dag Øistein Endsjø.

Men i kristen sammenheng slutter også likhetene mellom Jesus og vampyrer der. Tradisjonelt signaliserer vampyrer en udødelighet som ikke er forenelig med Guds oppstandelsesplan.

– Det kristne imperativ tillater ikke at folk uten videre gjenoppstår fra de døde. Du kan bli nesten udødelig – altså nesten usårlig som mange helgener var – men du skal ikke kunne gjenoppstå før Jesus vender tilbake.

UDØDELIGHET

  • Kristne tror at Jesus har stått opp fra de døde og at mennesker skal gjøre det samme.
  • Også i islam er oppstandelse et grunnleggende budskap, og både kropp og sjel skal gjennoppstå på dommedag.
  • Jødedommen har ingen konkrete forestillinger om hva som skjer etter døden.
  • I buddhismen og hinduismen tror man at mennesket blir gjenfødt. Dermed har mennesket en slags evig eksistens, selv om målet er å gjenforenes med det guddommelige eller forsvinne i nirvana. Kilde: NTB

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer