Kultur

– Et sted uten normer og moral

Mennesker har alltid etablert miljøer frikoblet fra moral, mener teologiprofessor. Med internett har det blitt mye lettere å tre inn i dem.

Se for deg at du sitter hjemme i stua og kjeder deg, så du rusler ut av døra til et sted hvor du treffer masse folk som har helt forskrudde meninger og tanker. Du har de samme tankene, men du har aldri sagt det til noen før. Men på dette stedet kan du snakke om disse tingene, uten at noen får vite hvem du er.

– Et slikt sted finnes ikke i det virkelige liv. Det finnes bare på internett, sier politioverbetjent Bjørn-Erik Ludvigsen i seksjon for seksuallovbrudd ved Kripos. I 16 år har han jobbet med å analysere og etterforske seksuelle overgrep mot barn på internett. Han mener overgrep av dagens omfang ikke ville skjedd uten internett.

– Internett har satt folk i kontakt med hverandre, og i mange tilfeller i nærmest fullstendig fravær av korrektiv, normer, regler og moral. Det er et vakuum, og et sted man kan definere sine egne regler uavhengig av hva samfunnet mener.

LES OGSÅ: Dolkeskikk på nettet

Største beslag

Den siste uken har den såkalte Dark Room-saken fått stor oppmerksomhet. 51 nordmenn skal være involvert i flere nettverk som har drevet omfattende deling av bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn. Politiet har beslaglagt 150 terabyte med datamateriale i form av bilder, filmer og chatter som er delt mellom medlemmene i nettverkene. Det vil si et av de største beslagene i norsk historie.

Det meste av Dark Room har funnet sted i «det mørke nettet» – et kryptert internett hvor hverken personer eller innhold kan spores.

Frie tøyler

Allerede i 1998 tok forskeren Al Cooper for seg hvordan blant annet anonymitet på internett har bidratt til å endre vår seksualitet. Han mente den seksuelle adferden på nettet er helt annerledes enn i virkeligheten, og forklarte dette ut fra tre faktorer: anonymitet, tilgang, og få eller ingen kostnader. Med andre ord; den enorme tilgangen til gratis informasjon og materiale, kombinert med muligheten for å være anonym og ikke bli oppdaget, gjør at vi oppfører oss annerledes og senker terskelen for hva vi ellers ville ha gjort.

Bekreftelse

Senere er flere faktorer lagt til Coopers teori, blant annet aksept. Psykologspesialist Pål Grøndahl mener nettopp aksept og bekreftelse er en nøkkel for å forstå Dark Room og mye annen oppførsel på internett.

– Det er helt vanlig å søke bekreftelse. Det gjør vi alle, og vi søker derfor ofte mot likesinnede for å få bekreftelse på at det man tenker og gjør er normalt. Men når man får bekreftet at det man gjør er «ålreit» og «ikke så farlig» er det naturlig å tenke seg at enkelte grenser og motforestillinger flyttes.

LES OGSÅ: Refser regjeringens innsats mot overgrep

Han tror internett kan bidra til at flere enn tidligere dras inn i dette, men påpeker at det ikke nødvendigvis betyr at man gjør konkrete handlinger.

– De som tidligere satt alene hjemme med tankene sine, kan nå få en feilaktig bekreftelse på at det ikke er så farlig med fantasier og overgrep mot barn. I slike grupper kan man skru hverandre opp, samtidig som motforestillingene skrus av.

Grøndahl viser til at mennesker ofte gjør mye verre ting i grupper enn alene, og at internett har gjort det mye lettere å finne likesinnede enn tidligere. Uansett interesseområde.

– Mye av ansvarsfølelsen forsvinner når man er del av en gruppe. Man mister lett hemninger og grenser, og det blir ikke bedre av at det i mange tilfeller mangler motforestillinger og korrektiver.

Moralske vakuum

Internett eller ikke – det vil alltid finnes sosiale fellesskap som er frikoblet fra allmenn moral, mener teologiprofessor ved Menighetsfakultetet Jan-Olav Henriksen.

– Det er ikke uvanlig historisk sett. For eksempel ser vi det med mafiaen, som har interne koder og regler som er frikoblet fra samfunnet forøvrig. Og vi har sett dette skje i Bosnia og i forbindelse med andre folkemord. Det kan forferde oss, men det bør ikke overraske oss.

– Hvorfor bør det ikke overraske oss?

– Fordi historien forteller oss at det alltid vil være grupper som kobler seg fra. Og om historien kan lære oss noe, er det at vi ikke lærer av historien. Det vi kan gjøre er å jobbe for at mennesker i oppveksten skal internalisere en moralsk forpliktelse til å ta seg av andre og ha omsorg for dem.

Der er internett på en måte et problem, mener Henriksen.

– Fordi det til en viss grad innebærer en distansering til andre mennesker. Det ser vi for eksempel i nettdebatter, hvor folk kan få seg til å si hva som helst til andre mennesker - og kommunisere på en måte de aldri ville gjort om de møtte dem ansikt til ansikt.

Nedgang

Ludvigsen i Kripos håper de kan være et nødvendig korrektiv for de som trenger det, ved at sider med ulovlig materiale stoppes for norske brukere.

– Vi ønsker å plassere tanken om at du kan bli tatt, i hodet på folk. Og at det kan få konsekvenser hvis du bevisst velger å bryte reglene.

Etter offentliggjøringen av Dark Room har Kripos og Telenor merket en nedgang på 20–30 prosent i søk etter overgrepsmateriell på nettet. Mens de for kort tid siden blokkerte ulovlige sider 15–16.000 ganger daglig, har dette sunket til 2.000–4.000 de siste dagene.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur