Kultur

ESA godkjenner nullmoms for elektroniske nyheter

EFTAs overvåkingsorgan ESA godkjenner nullmoms for elektroniske nyhetstjenester i Norge. – En stor dag for norske medier og mediebrukere, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Den nye ordningen fjerner det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

– Den gjør det enklere for små og store mediehus å selge digitalt innhold uten å være hindret av avgiftssystemet. Dette vil styrke utviklingen av elektroniske nyhetsmedier til glede for norske forbrukere, sier lederen for EØS-avtalens vaktbikkje.

ESAs godkjenning gjelder fram til 1. mars 2022.

LES OGSÅ: Kulturminister Thorhild Widvey kan denne høsten frigjøre mediebransjen fra momsspøkelset

– Innovasjonsfremmende

Det tas sikte på at avgiftsfritaket trer i kraft 1. mars i år, og det gjelder alle nyheter som omsettes mot brukerbetaling på papir, PC, mobile enheter, radio og TV, opplyser finansminister Siv Jensen (Frp).

– Jeg er glad for at ESA har godkjent at vi kan likebehandle nyheter på papir og i elektronisk form. Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt, sier hun.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) legger til at dette er en stor dag for norske medier og mediebrukere.

– Nyhetsmedier spiller en uvurderlig rolle for demokratiet og samfunnsdebatten og bør ha nullmoms uavhengig av hvilken teknologi som brukes for å formidle innholdet. Dette vil gi mer innovasjon og er en styrking av nye forretningsmodeller i norsk mediebransje, sier hun.

Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er også fornøyd med godkjenningen.

– Dette er meget gledelig. Det har tatt tid å få på plass nytt regelverk, men det er positivt at regjeringen har fulgt opp bestillingen fra et samlet Storting, sier han.

LES OGSÅ: Mediebransjen med råd og bønner om pressestøtt

I tråd med statsstøttereglene

ESA kontrollerer blant annet at norske myndigheter overholder statsstøttereglene i EØS-avtalen.

Avgiftsfritak som kun kommer privatpersoner til gode, rammes ikke av statsstøttereglene. Derimot kan innføringen av nullmoms innebære at myndighetene indirekte gir statsstøtte til mediebedriftene som selger digitale nyheter.

ESA har konkludert med at slik støtte vil være i tråd med statsstøttereglene ettersom den fremmer mediemangfold i fellesskapets interesse.

Nullmomsen vil også gjelde for utenlandske aktører som oppfyller kravene til fritak.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur