Kultur

Æresdrap-komedie hyller modige jenter

Centralteatret fleiper med et ytterst kontroversielt tema i Hvem har æren?, en komedie om æresdrap. – Det har vært fleipet med temaet før, og det må tåles. Men man må vokte seg for å ikke bygge opp under fordommer mot islam og muslimer, sier Mohammad Usman Rana.

Den kommende teaterkomedien Hvem har æren? tar utgangspunkt i et familieråd der to sinte fedre møtes, fordi familiene er blitt vanæret. Den enes datter har flyktet fra et tvangsekteskap, med sin elsker. På grunn av dette må hun dø for at familieæren skal gjenopprettes. Komedien, som får norsk premiere 23. februar, utspiller seg rundt hvem som er mandig nok til å drepe henne.

LES MER: To menn med navn Ove på Oslo Nye Teater

Modige jenter

Regissør og teatersjef Kim Bjarke vil gå til kamp mot berøringsangsten vi har overfor det kontroversielle temaet.

– Komedien tar opp et viktig samfunnsproblem og er en hyllest til de modige, innvandrer-kvinnene som tør å bringe det ømtålige temaet frem i dagen. Tør vi ikke å ta opp spørsmålet, vil vi bare bidra til større kulturelle motsetninger, mener Bjarke.

Han er ikke redd for å ta parti med jentene.

– Innenfor en del konservative innvandrermiljøer blir unge jenter utsatt for streng sosial kontroll, og utsatt for tvang og vold. Familiens ære knyttes opp mot døtrenes fremtreden. Jentene blir kontrollert i forhold til vennene sine, hva slags utdannelse og jobb de velger – og ikke minst valg av kjæreste. Komedien er en kritikk mot de parallellsamfunnene som står for denne totalt uakseptable døgnet-rundt-kontrollen av jentene, sier regissøren.

– Alt snakket om ære er uttrykk for en patetisk machokultur som noen menn klamrer seg til for å beholde makten over kvinnene og familien.

Kim Bjarke, regissør og teatersjef.

Fine verdier

– Vi lever i verdens mest likestilte samfunn, og likestilling og personlig frihet er noen av de fineste verdiene vi har. De er nedfelt i Grunnloven og gjelder også for innvandrerkvinner som er født og oppvokst i Norge. De vil jeg gjerne kjempe for, sier han.

Han understreker at tvangsekteskap og sosial kontroll ikke handler om religion, men er et kulturelt fenomen.

– Alt snakket om ære er uttrykk for en patetisk machokultur som noen menn klamrer seg til for å beholde makten over kvinnene og familien. Hvem har æren? viser og latterliggjør menns behov for å uttrykke og kontrollere kvinner. Bare ta ordet æresdrap; det ligger ingen ære i å drepe – det er latterlig, sier Bjarke.

Satire

Stykket, som er skrevet av syreren Ibrahim Amir og hadde urpremiere i Wien i 2013, er ikke det eneste eksempelet på kulturuttrykk som tar for seg kontroversielle temaer for tiden. I England har det skapt sterke reaksjoner at det nye satireprogrammet Revolting harselerer med islam i sketsjer som samtidig er parodier på serier som Hollywood-fruer. I Real housewives of ISIS møter vi fire vestlige kvinner har har reist til Syria for å bli «jihad-bruder». De diskuterer siste mote innen selvmordsvester og uttaler ting som «Nå er det bare tre dager til halshuggingen, og jeg aner ikke hva jeg skal ha på meg!»

SE VIDEO: Real housewives of ISIS

Not Found

Tvang

Skribent og forfatter Mohammad Usman Rana mener det ikke er noe islamsk grunnlag for tvangsekteskap, og mener det er feil å islamifisere fenomenet.

LES MER: Maner muslimske ledere til handling

– Det har vært en veldig positiv holdningsendring til tvangsekteskap de siste årene, og æresdrap er ikke like gjengs som før, selv om ett eneste selvfølgelig er ett for mye. Det har vært fleipet med temaet før, og det må tåles. Men man må vokte seg for å ikke bygge opp under fordommer mot islam og muslimer. God satire kan i beste fall også være med på å avmystifisere fordommer, sier han.

Tragikomisk. Når det gjelder fleipingen med IS-bruder er han ikke overrasket over at det dukker opp.

– Det er å forvente at ekstremister som IS blir gjenstand for komedie. Det er lett å finne noe tragikomisk over det de driver med, og det må det være greit å poengtere, mener Rana.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur