Kultur

Enkelt og grovkornet

Tønes trengte 16 år på å få fotfeste i norsk pop. Nå virker han urokkelig.

ANMELDELSE: Artisten Tønes er døpt Frank Tønnesen og kommer fra det lille stedet Sokndal i Rogaland. Som 42-åringens tidligere utgivelser, er også Vindbrest preget av bygdeliv og originaler, breddfulle av humor og sosialetikk. Tønes tar ting på kornet, om det er aldri så grovkornet – og det er det gjerne i nye sanger som «Lygn og lort», «Då Runar fekk skabb», «Antikkmesso på Figgjo», «Sprøe spor», og den allerede A-listede P1-­låten «Dråbå i sjøen».

Synger Tønes om besøk, er de uanmeldte, handler sangen om utslett, er de fryktelige, er det snakk om løgn, er det ikke måte på løgnaktighet, og treffer han ei dame på ei antikkmesse, går den søte kløen snart over i intriger av en annen verden, uten at Tønes lar seg vippe det minste av pinnen.

Tilbakelent

Maken til tilbakelent og behersket formidling av uforutsette problemer og vanskeligheter, skal man lete lenge etter. Tønes' underfundige og milde stemme, til et like behersket og akustisk-dominert komp, sleper seg behagelig av gårde fra låt til låt, i et musikklandskap bestående av vise og countrypop.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Anne Lise Frøkedal (I Was A King) korer passe diskré og kontrastfylt, Kjell Gudmestad spiller pedal steelgitar like jordnært og organisk som Olav Christer Rossebø håndterer mandola og fele, mens Gaute Tengesdal legger bunnlinja med kontrabass og ukulelebass. Et knippe andre ­bidragsytere, på mer tradisjonelle bandinstrumenter, har den samme fingerspissfølelsen for Tønes' skjøre og sjarmerende stil.

Produsent Frode Strømstads enkle, litt forfinede Neil Young-lydbilde, med enkelte innskutte bilyder, kler Tønes’ personlighet og uttrykksform perfekt. Det siste gjør også Per Dybvigs illustrasjoner på coveret og i vedlagte hefte, selv om Tønes' historiefortelling i seg selv også skaper bilder i hodet.

På dialekt

Tønes er blitt en viktig del av den norske vise- og countrypop-bølgen på dialekt, som har skylt inn over landet de siste årene. Etter albumdebuten for 18 år siden, tok det for alvor av med den doble Spellemannvinneren Sån av salve i 2012, og nykommeren Vindbrest bekrefter nå hans posisjon på høyde med med andre norske rootskapasiteter som Hellbillies, Ni Liv og Stein Torleif Bjella.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur