Bøker

'En tekst full av klisjéer kan være mer relevant enn en med vakre setninger'

Norsk litteraturkritikk handler for mye om kritikeren selv, mener Frode Saugestad.

– Jeg syns den amerikanske litteraturkritikken er mer profesjonell enn den norske, sier Frode Saugestad.

Han står bak Norsk-amerikansk litteraturfestival, som åpner torsdag på Litteraturhuset i Oslo. Her kommer blant annet de amerikanske kritikerne James Wood fra New Yorker, Dwight Garner, fra New York Times og Lorin Stei, som er redaktør i litteraturtidsskriftet Paris Review.

– Vi skal diskutere både hvilke forpliktelser kritikken har, og kritikeren som førsteperson – hva skjer når kritikken av en bok egentlig handler om kritikeren selv, sier Frode Saugestad.

– Er det interessant at vi får vite om kritikernes egne etiske og moralske grenser og univers? Det er ikke jeg så interessert i, men kanskje andre er det.

Gjenspeiler usikkerhet. Han mener norsk litteraturkritikk blir for personlig.

– Amerikansk litteraturkritikk er forankret i noe annet enn i kritikeren selv. Det handler nok om hvordan vi ser på oss selv. Anmeldelsen gjenspeiler en usikkerhet, at kritikeren ikke tør å stå opp for sin egen smak, sier Saugestad.

Han syns også at norske litteraturanmeldere er for opptatt av språk.

– Skriver du ikke et modernistisk språk, er det per definisjon ikke litterært i Norge. Det ser ut som om svært få av kritikerne tar innover seg at det å skrive i et banalt og klisjéfullt språk kan være et bevisst, estetisk valg.

Søkelys på utfordringer. Frode Saugestad syns heller litteraturanmeldelsen bør si noe om teksten er relevant i vår tid.

– En tekst full av klisjeer, banaliteter og dårlig språk kan være mer relevant enn en tekst med vakre setninger. Det koker ned til en debatt om hva litteratur er: Kunstverk eller håndverk? Det er vel litt av begge deler.

– Hva kan norsk bokbransje lære av den amerikanske?

– Norsk bokbransje blir mer og mer lik den amerikanske, og jeg tror bransjen er interessert i det som skjer i USA. Vi prøver å sette søkelys på utfordringer i litteraturen, og det er ikke sånn at USA har svaret på alt, men vi inviterer over forfattere og kritikere som kan si noe interessant.

Kulere med gratis. Norsk-amerikansk litteraturfestival arrangeres i år for tredje gang. I tillegg til de amerikanske kritikerne kommer forfattere som Daniel Mendelsohn, Blake Bailey og Leslie Jamison, i tillegg til Karl Ove Knausgård, Linn Ullmann og Per Petterson.

– Jeg starta denne festivalen fordi jeg ville henge med folk jeg digger og prate litteratur i tre døgn, sier Saugestad.

– Festivalen er gratis. Hvorfor det?

– Det er mye kulere at ting er gratis enn at det koster penger. Og det er mye mer interessant for meg at det kommer en 21 år gammel litteraturstudent som prøver å finne sin egen stemme, enn en 50 år gammel forlagsredaktør som tror han vet alt om amerikansk litteratur.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker