Kultur

– En markering av at liv betyr noe

Psykolog Atle Dyrgrov har et inntrykk av at sorgen har flyttet seg fra det private rom og ut i det offentlige, slik at også andre får uttrykke sin sorg.

– Å skape noe meningsfullt ut av det meningsløse, som begge disse foreldrene gjør, er en markering av at liv betyr noe, sier psykolog Atle Dyregrov om minnekonserteren som arrangeres for Sara Sandsmark, som døde i en trafikkulykke tidligere i år, bare 13 år gammel. Dyregrov mener at det har blitt mer vanlig at etterlatte markerer merkedager offentlig.

– Tidligere så vi ikke så ofte slike markeringer, annet enn i den nære familien. Jeg har et inntrykk av at sorgen har flyttet seg fra det private rom og ut i det offentlige rom, slik at også andre får uttrykke sin sorg.

LES SAKEN: Arrangerer minnekonsert på Saras fødselsdag

LES INNLEGGET FRA PAPPA JOSTEIN SANDMARK: Å ville flykte fra jula

Offentlige markeringer kan være konserter eller møter, men kan også finne sted på sosiale medier – i form av minnesider eller noe så enkelt som at noen legger ut et bilde av den avdøde.

– Det har skjedd en eksplosjon i måten vi markerer dødsfall og måten venner kan uttrykke sorgen sin på. I det store og det hele tenker jeg at de gir muligheter som vi ikke hadde før, sier han.

Mer rom for venner

Dyregrov mener denne utviklingen har skapt større rom for at særlig venner får vise sin sorg.

– Ofte har venner like sterke sorgreaksjoner som søsken. Tidligere var de ikke like anerkjent som sørgende. Nå får de slippe mer til.

– For familien betyr det at de får oppleve at andre viser at de bryr seg. Det kjennes godt, samtidig som det er vanskelig å se andre unge som fortsetter sine liv. Men mange opplever det positivt at identiteten til den døde lever videre, de føler ikke at de er alene i sorgen.

Ulike måter

Men det er viktig at det ikke oppstår en norm om at sorgen skal markeres på en bestemt måte, mener Dyregrov.

– Det er flott at det meningsløse dødsfallet kan få mening ved at de engasjerer seg. Samtidig må vi passe på at ikke andre foreldre får dårlig samvittighet fordi de ikke har maktet å gjøre det samme, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur