Teater

Dramatiserer Jon Fosses ferd til katolisismen

Samtalebok om tro og tvil blir teater i Stavanger domkirke.

Da skuespiller og regissør Mette Arnstad fikk forespørsel om å sette opp et stykke i Stavanger domkirke, kom hun til å tenke på samtaleboka Mysterier i trua, der Eskil Skjeldal intervjuer Jon Fosse om hans forhold til tro og vei til katolisismen.

– Jeg har arbeidet med Fosses dramatikk tidligere. Det første som slo meg med Mysterier i trua, er hvor tett vi kommer inn på mennesket Fosse. Det er første gang han er så personlig. Han snakker svært åpent om ulike aspekter ved sin gudstro og hvordan han endte opp som katolikk, sier Arnstad.

LES OGSÅ: Forfatteren Jon Fosse fant troen. Teologen Eskil Skjeldal mistet den.

Tok kontakt med Fosse

Arnstad har tatt utgangspunkt i bokas gjennomgangstema og strukturert stykket ut fra de hun omtaler som fem søyler: Om det usynlig skapte, om Guds eksistens, om lidelse og fortvilelse, om Guds avmakt og Guds allmakt, og om Fosses tro og opplevelse av gudsnærvær.

– I forarbeidet tok jeg kontakt med Fosse. Han sa: «Bruk boka som du vil og ta gjerne med Nattsalme.» Vi håper at tekstutdragene og dramatiseringen skal bidra til refleksjon hos publikum. Vi er klar over at Fosse er en mildt sagt belest mann. Vi forsøker å oppnå en gjenklang av de mange teologer, filosofer og forfattere Fosse refererer til i Samtalen med Skjeldal.

LES OGSÅ: For Jon Fosse viser Gud seg ved fortvilelsens grense

Særegen teatersal

I anledning Mysterier i trua, er domkirken gjort om til en særegen teatersal. I midtgangen er det satt ut det Arnstad omtaler som tre klosser av én ganger én meter. Disse er lyssatt og fungerer som små scener.

Forestillingen går av stabelen i Stavanger domkirke på søndag kl. 19.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater