Kultur

Dokumenterer bedehusland

Vårt Lands fotograf Erlend Berge drar Norge rundt for å fotografere norske bedehus. – De er kulturskatter og står for en estetikk som ikke må glemmes, sier han.

Fra og med i dag kan du følge Erlend Berges bedehusturné på sistesiden i Vårt Land og på Facebook. Turen starter ved hans barndoms bedehus på Heia i Strand kommune i Ryfylke, og i løpet av åtte uker skal han kjøre tur-retur Finnmark for å dokumentere bedehus-estetikken.

– Nå er bobilen pakket og jeg gleder meg til å ta fatt på de nesten 6.000 kilometerne, sier han.

Han er vokst opp på bedehuset, der han gikk på søndagsskole og deltok på guttelag der de lagde gjenstander som ble loddet ut på den årlige basaren.

– Jeg husker fortsatt at det var stas å vinne fruktfatet på julebasaren, erindrer han.

– Det finnes lite dokumentasjon og forskning på feltet, så nå er det viktig å hente inn mest mulig materiale fra dette unike kulturuttrykket. Mange bedehus er lagt ned, og andre blir pusset opp og modernisert slik at det opprinnelige blir borte, sier han.

LES MER: Redder Jesus fra bedehusloftet

###

Bedehusland

Berge har fått tilskudd fra Fritt ord og Carina Jensens minnefond for å gjøre arbeidet.

Det skal ha vært opp mot 3.000 bedehus i Norge, men det er ikke noe mål å rekke over alle. Han er fortsatt interessert i tips (tips@bedehusland.no)

– Etter noen års fravær blir det litt gjenoppdagelse av et miljø, og et nytt blikk som voksen. Jeg er sterkt fasinert av den særpregede estetikken som for mange er ukjent. Bildene mine vil nok bli oppfattet som både eksotiske og nostalgiske, alt etter hvem som ser, sier Erlend Berge.

Følger

Direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord kjenner prosjektet og gleder seg til å følge Erlend Berges ferd gjennom bedehusland.

– Vi i Fritt Ord ser det som viktig at den helt spesielle estetikken fra bedehusene blir dokumentert. Det er en viktig del av norsk religions- og kulturhistorie, sier han.

Åmås har allerede sett noen av bildene, og har fått et godt innblikk i det særegne uttrykket.

– Den enkle og praktiske innredningen forteller en helt enestående historie, som det er viktig å ta vare på, sier Knut Olav Åmås.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur