Film

Denne helga viser Iver (18) film på amerikansk festival

Det begynte med legoanimasjon på gutterommet. Nå viser Iver Jensen film på en amerikansk festival på andre gang.

I høst viste han en av filmene sine på All American High School Film Festival i New York. Denne uka er den unge filmskaperen Iver Jensen i Seattle for å vise to filmer på National Film Festival for Talented Youth.

– Helt siden jeg hørte om festivalen, har det vært en drøm å komme med. Det er et knutepunkt for mange unge filmskapere, sier 18-åringen fra Stokmarknes.

Han går i 2. klasse på medie­linja på Hadsel videregående skole, og innrømmer at det ikke alltid er like lett å motivere seg til mattetimene når han vet hvor gøy det er å lage film. Å vise film på festival i New York i høst ga mersmak.

– Å sitte i en kinosal og høre publikum le akkurat der du planla at de skulle le, er en utrolig god følelse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Alvor og animasjon

Kortfilmen In A Mirror Dimly er en av de to kortfilmene han skal vise i Seattle.

– Den handler om spiseforstyrrelser og selvskading. Jeg har lyst til å gjøre folk oppmerksomme på temaet, sier Iver.

Den andre filmen, The Jolly Adventures of the Men Who Travelled In Time, er en animasjonsfilm om tidsreiser, laget i Lego. Og det var faktisk små, gule menn som startet filminteressen hans.

– Da jeg oppdaga at du kan lage kule actionsekvenser i Lego og på den måten lage store og episke fortellinger fra gutterommet, tentes skapergleden i meg.

Vil berøre

Det siste året har han beveget seg vekk fra legofilmene og over på mer alvorlige temaer.

– Nå er jeg mer opptatt av å fortelle noe jeg har på hjertet. Jeg lager film fordi jeg har et budskap eller et tema jeg har lyst til å formidle, for eksempel om spise­forstyrrelser.

– Hvilke historier har du lyst til å fortelle?

– Historier som rører ved folk. Når de har sett en film av Iver Jensen, skal de se ting på en ny måte. Det er min drøm.

Kristen tro

Han siterer den polske filmskaperen Krzysztof Kieślowski (etter å ha søkt opp navnet hans på mobilen), som sa at du må lage film fordi du ønsker å fortelle noe, ikke bare fordi du har lyst til å lage film.

På nettsiden sin bruker han både dette sitatet og en rekke bibelsitater når han viser fram arbeidet sitt.

– Min kristne tro er det mest grunnleggende i livet mitt, så det påvirker absolutt filmene jeg lager. Men mer på det underliggende nivået, i valg av tema og hvordan jeg legger det fram. Jeg prøver alt mot troen min, sier Iver.

LES OGSÅ: Hanna (17) fikk ti tusen til å lage film

Filmer på Island

Neste prosjekt blir enda større. Filmen We remember moments, som han jobber med nå, har et budsjett på 600.000 kroner og skal spilles inn på Island. Vesterålen har kulturutveksling med Øst-Island og da Kolbjørn Hoseth Larssen, som Ivers medielærer og filmens produsent, spurte om Iver ville lage film på Island, nølte han ikke lenge med å si ja. Filmingen skal etter planen begynne rett etter skolestart.

– Det blir verdens beste sommerjobb, sier Iver, som oppsummerer handlingen slik:

– Filmen handler om en 16 år gamle Petur, som flykter fra virkeligheten ved å ta bilder. Og et bilde endrer alt, men ikke på den måten du tror.

Filmen har fått en egen nettside, der alle kan følge innspillingen av filmen.

Følger drømmen

Iver Jensen går nå andre året på videregående og drømmer om å leve av å lage film i framtida. Kanskje kommer han til å gå på filmskole i USA.

– Jeg vet at det er en hard bransje, men hvorfor ikke? Hvis man brenner for noe, må man jo prøve å følge drømmen.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film