Kultur

Den som har, skal få

Foreldre med ­bekjentskaper og god inntekt øker ­unges sjanser for å få sommerjobb. Det viser ferske tall fra Statistisk ­sentralbyrå (SSB).

Færre unge har sommerjobb nå enn før. Unge med begge foreldre i godt betalte jobber, har oftere egen yrkesinntekt enn ungdom fra lavtlønnede familier. Det er nærliggende å knytte dette til en større tilgang på nettverk og bekjentskaper, gjerne i forbindelse med foreldrenes arbeidsplass, mener SSB-forskere som har analysert yrkesinntektene til ungdom mellom 15–17 år, fra 1990 til 2015.

Fra deltid til sommerjobb

Mandana Yousefi er ungdoms­sekretær i LO og jobber med Sommerpatruljen – som hvert år reiser rundt i norske lokalsamfunn og snakker med unge ­arbeidstakere om deres rettigheter.

Hun mener en årsak til at det er vanskeligere å få sommerjobb i dag, er at flere unge jobber deltid ved siden av skole og studier gjennom hele året. Når sommeren kommer, utlyser ikke arbeidsgivere ledige sommervikarstillinger, men lar unge deltidsansatte fylle behovet for sommervikarer.

– Det har blitt vanskeligere å få sommerjobb for dem som ikke allerede jobber deltid, sier Yousefi.

LES MER: Lærer ansvar og arbeidskultur 

Tipper på toppen

Med andre ord gjelder skriftstedet: «Den som har, skal få, og det i overflod» – av flere grunner.

Jon Epland er seniorrådgiver ved Statistisk sentralbyrå, og har jobbet med de nye tallene som viser at færre unge får deltidsjobb.

– Unge som kommer fra ­familier med lavere inntekter får sjeldnere sommerjobb, men vi ser også at det tipper helt på toppen, sier han.

– Det kan være at unge fra de familiene med aller høyest inntekt ikke har behov for sommer- eller deltidsjobb, legger han til.

Dette gjelder imidlertid de færreste. Den største andelen unge i jobb finnes i husholdninger innenfor det SSB kaller tredje kvartil, i en ekvivalensskala på fire inntektsklasser. Tredje kvartil tilsvarer gruppen med nest høyest inntekt. Blant disse har nærmere 43 prosent unge i alderen 15 –17 år en egen yrkesinntekt. I gruppen for husholdninger med lavest inntekt, har kun 25 prosent av unge i samme aldersgruppe en egen inntekt.

Epland vil ikke konkludere med at tallene vitner om mindre grad av sosial mobilitet nå enn før. Statistikken som viser at foreldrenes inntekt er av ­betydning, er kun målt over ett år, i 2015.

– Men på generell basis er det dessverre fortsatt slik at økonomisk utsatthet har en tendens til å gå i arv, sier Epland.

LES MER: Funksjonshemmede får ikke jobb

Mange om beinet 

– Det store spørsmål som melder seg med denne statistikken, er om norsk ungdom ikke vil eller om de ikke kan jobbe, sier Simen Markussen, seniorforsker ved Frischsenteret.

Hvis det siste er tilfellet, er det ifølge Markussen særlig to forhold som gjør at det er vanskeligere for unge å få sommerjobb i dag, selv om de skulle være på utkikk.

– For det første er det snakk om økte kompetansekrav ved mange arbeidsplasser. Dette er en tendens vi ser i sysselsettingen­ generelt: Det er større forskjeller på arbeidssøkere med og uten ­utdanning enn før, sier Markussen.

En annen faktor er ifølge Markussen knyttet til arbeidsinnvandring, og ikke minst konkurransen med svenske ungdommer. De er gjerne eldre og har mer arbeidserfaring enn en gjennomsnittlig norsk 15–17 åring, sier han.

– Det er rett og slett flere om beinet enn før, legger han til.

Dårligere arbeidsvilkår

Hvis det imidlertid er slik at flere unge ikke ønsker å jobbe, og økonomisk sett har mulighet til å la være, mener Markussen det er vanskelig å si om dette er en ­effekt av økt velstand.

Pål Henriksen Spjelkavik er ungdomsrådgiver i LO og ­nasjonal leder for Sommer­patruljen.

Spjelkavik bekrefter Markussens påstand om at kravet til formell kompetanse har økt de siste 20 årene.

– Det har blitt vanskeligere for unge å få seg sommerjobb. Både har kravet til formell ­kompetanse økt, men det har også blitt vanskeligere for unge å komme inn på arbeidsmarkedet når det er høy ungdomsledighet, sier han.

Han avviser imidlertid at ungdom ikke ønsker å jobbe, tvert imot.

– Vi blir oppringt av svært mange som ønsker seg jobb. Ungdom har definitivt ikke blitt latere.

– Kan de ha blitt mer kravstore til hva slags sommerjobber de vil ta?

Absolutt det motsatte, slår Spjelkavik fast.

– Det er heller slik at arbeidsvilkårene har blitt dårligere. Vi snakker med ungdom som har sagt seg villig ovenfor arbeidsgiver til å betale for arbeidstøy selv, betale regningen om en kunde stikker av, eller som jobber ti ­timers dager uten å få betalt overtid – noe som regjeringen har åpnet for at er mulig. Dessverre er det altfor mange useriøse ­arbeidsgivere som utnytter unge.

Pål Henriksen Spjelkavik i LO håper at arbeidsgivere vil velge­ å prioritere sommervikarer i fremtiden.

– Arbeidserfaring er viktig, sier han.

LES MER: Makt går i arv i tros- og livssynsnorge

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur