Kultur

Deeyah Khan får menneskerettspris for dokumentar om religiøse krigere

Kulturdepartementets menneskerettspris for 2015 går til regissør Deeyah Khan for dokumentarfilmen Jihad.

– Vi tror at unge muslimer blir radikalisert på grunn av hat. Men det handler egentlig om det motsatte. De blir radikalisert fordi noen gir dem kjærlighet, sa Deeyah Khan til Vårt Land da vi intevjuet henne om dokumentarfilmen Jihad – a Story of the Others tidligere i år.

I dag fikk regissøren Kulturdepartementets menneskerettspris for filmen om en gruppe briter som blir religiøse krigere.

LES OGSÅ: Khan ble lettet da hun skjønte hvorfor unge blir ekstremister

Juryen har bestått av Mads Harlem, leder for politikk- og menneskerettseksjonen i Røde Kors, filmregissør Iram Haq og Martha Otte, festivalsjef for Tromsø Internasjonale filmfestival.

Takket på video

Deeyah Khan var selv ikke til stede under prisutdelingen, men takket for prisen via videomelding:

- Jeg vil fra bunnen av mitt hjerte si tusen takk for prisen. Jeg er spesielt glad for at denne prisen er en kombinasjon av to aspekter, både filmkunst og menneskerettighetsarbeid, for det er nettopp denne kombinasjonen som jeg brenner mest for, sa Khan ifølge en pressemelding fra Norsk filminstitutt.

Viktig bidrag

- Årets vinner berører høyst aktuell tematikk og forteller en historie om «de andre» som sjelden blir fortalt i offentligheten. Jihad er et viktig bidrag og utgangspunkt for å se og snakke om hvordan man kan jobbe for å bidra til felles mellommenneskelige verdier i samfunnet, sier politisk rådgiver Kjersti Aastad i Kulturdepartementet, som stod for utdelingen av prisen.

I juryens begrunnelse ble det blant annet trukket fram at Khans film gir oss «en dyp innsikt i hvorfor noen velger å bli jihadister. Filmskaperen er modig som våger å følge disse menneskene og hun formidler deres fortelling på en nyansert og klok måte».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Videre roser juryen regissøren for gi seerne forståelse for hvorfor noen velger å bli fremmedkrigere, samtidig som filmen tar avstand fra ekstremisme.

De kaller filmen «en viktig påminnelse til norske myndigheter om at vi ikke vil vinne denne kampen ved utelukkende å fokusere på straffeforfølgning».

Sjuende gang

Kulturdepartementets menneskerettspris for kortfilm ble ifølge Norsk filminstitutt etablert i 2003 for å «inspirere til kunstnerisk eller dokumentarisk behandling av menneskerettighetsspørsmål på film, og bidra til å avdekke brudd på menneskerettighetene».

Prisen deles ut annethvert år til en norskprodusert film på under 72 minutter, uavhengig av sjanger. Prisen ble i år utdelt for sjuende gang.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur