Kultur

Debutant Hanna Dahl er Brage-nominert

Hanna Dahl debuterte tidligere i år med novellesamlingen Rønneimperiet. Nå er den nominert til Brageprisen.

Etter å ha høstet gode anmeldelser, toppes bokhøsten for debutant Hanna Dahl med Bragenominasjon. En av novellene er inspirert av forfatterens forhold til sin far, biskop Per Arne Dahl. Om den novellen skrev Vårt Lands anmelder: «Løven av Juda, som virker å ha biografiske momenter i seg, står frem som et nært og ærlig datter-far-portrett. Den bærer i seg hverdag, himmel og kamp på samme tid.»

LES ANMELDELSEN AV RØNNEIMPERIET: Språksterk debut

Som inspirasjonskilder nevner hun to av våre fremste novellister Kjell Askildsen og Hans Herbjørnsrud. Og anmelderne har lagt merke til hennes kresne stil: «Det kan virke som om hvert ord er veid, målt og balansert i Hanna Dahl s enormt språksterke bokdebut», skrev Karen Frøsland Nystøyl her i avisen.

Henvist til tro

Hanna Dahl (født 1977) er fra Modum og har utdanning i språk og litteratur. I juryens uttalelse heter det blant annet at Hanna Dahl skriver «om hvordan språket på et eller annet tidspunkt begynte å forvrenge virkeligheten og menneskene i den. Om å forsøke å disiplinere humøret sitt, men ikke vite hvordan et disiplinert humør ter seg. Om å ville til bunns i tristheten, eller i hvert fall litt dypere ned i materien. Om å frykte røntgenblikket som gjennomstråler alt du ser. Om å bli så godt som overmannet av lengsel og utkjempe en middels skuffende kamp mot døgnet. Om å bli henvist til en tro.»

Veteraner

Mens Dahl er debutant, er det tre andre nominerte i klassen for skjønnlitteratur for veteraner å regne. Lars Saabye Saabye Christensen vant Bragepris med Halvbroren i 2001, og Inger Elisabeth Hansen vant med samlingen Trask to år etter. Anne Oterholm er den eneste av de tre som ikke har vunnet tidligere. Saabye Christensen er for øvrig den eneste Brage-nominerte som også er nominert til Bokhandlerprisen.

LES INTERVJU MED DAHL: Skriver sprelsk om biskop-far

Flere debutanter

En romandebutant er nominert i klassen for barne- og ungdomsromaner. Kjartan Hjulstad fra Sandnes har skrevet boka Minnesota og støvet. Juryen mener Hjulstad har kommet med «en sterk og skarpt skildret ungdomsroman om identitet og brorskap, og om hvordan det er å leve videre når ens verden allerede er ødelagt.»

Også Ayse Koca er debutant. Hennes bok Yoko Onur - et balleliv er også nominert til Kulturdepartementets debutantpris og Bokslukerprisen. Juryen mener hennes bok er en «frisk og morsom skildring av to lite selvhøytidelige jenter midt i brytningstiden mellom barn og ungdom. Med sitt fargerike persongalleri der de fleste har bakgrunn fra islamsk kultur, framstiller Koca også muslimsk mangfold med en befriende og etterlengtet.»

I fjor vant Rune Christiansen for romanen Ensomheten i Lydia Ernemans liv, Annette Münch for ungdomsromanen Badboy: Steroid, Marte Michelet for Den største forbrytelsen og Ingvild H. Rishøi for Vinternoveller. Vigdis Hjorth ble tildelt hederprisen.

Krimpris

Brageprisens åpne klasse fastsettes fra år til år, og for 2015 er det krim. Tidligere er Brage-prisen bare delt ut en gang for krim. I 2000 gikk den til Karin Fossum for romanen Elskede Poona. I år må veteranene Kjell Ola Dahl og Jo Nesbø konkurrere med Frode Granhus og Lars Lenth.

Dette er de nominerte:

Åpen klasse: krim

Kjell Ola Dahl: Kureren, Gyldendal Norsk Forlag

Frode Granhus: Kistemakeren, Vigmostad Bjørke

Lars Lenth: Brødrene Vega, Kagge Forlag

Jo Nesbø: Mere blod, Aschehoug

Barne- og ungdomsbøker

Kjartan Hjulstad: Minnesota og støvet, Gyldendal Norsk Forlag

Ayse Koca: Yoko Onur - et balleliv, Omnipax/Dreyers forlag

Torun Lian, ill: Øyvind Torseter: Reserveprinsesse Andersen, Aschehoug

Heidi Sævareid: Slipp Hold, Mangschou

Sakprosa

Åse Brandvold: En flukt som aldri tar slutt, Forlaget Manifest

Guro Hoftun Gjestad: Storbarnsliv, Forlaget Oktober

Arne Schrøder Kvalvik; Min fetter Ola og meg, Kagge Forlag

Morten A. Strøksnes: Havboka, Forlaget Oktober

Skjønnlitteratur

Lars Saabye Christensen; Magnet, Cappelen Damm

Hanna Dahl: Rønneimperiet, Gyldendal Norsk Forlag

Inger Elisabeth Hansen: Å resirkulere lengselen, avrenning foregår, Aschehoug

Anne Oterholm: Liljekonvallpiken, Forlaget Oktober

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur