– Jeg får stadig henvendelser om å bidra på middels viktige nødhjelpsprosjekter, men sier nesten alltid nei. Denne gangen var det et veldig viktig prosjekt. Dessuten kunne jeg ikke si nei til min egen sønn, humrer Jan Eggum.
Smertefull situasjon.
Trubaduren fra Bergen kan ikke huske at det har vært et tilsvarende stort nødhjelpsprosjekt her i landet siden «Sammen for livet» i 1985, hvor 75 norske artister sang for Afrika. Jan Eggums strofe var: «Det finnes en fremtid og en vei og gå». Nå synger han: «Kan du kjenne smerten i hvert bølgeslag».
– Syrerne trenger all hjelp de kan få. Hjelpen er dessuten et bidrag til klimakrisen, som er en av drivkreftene bak flyktningkrisen, sier Jan Eggum til Vårt Land.
HØR SANGEN
[ Ci ]
En gave.
Initiativtakeren til nødhjelpsprosjektet, og mannen bak låten «Når båten seiler inn», Tore Aas, understreker at dette ikke er en politisk aksjon, men ren nødhjelp. Etter at han så et innslag på CNN om hvordan befolkningen led under trusselen fra både IS og egne regjeringsstyrker, visste han at han måtte bidra med noe.
– Jeg vurderte å gi penger, eventuelt dra ned som frivillig nødhjelpsarbeider en uke. Så fant ut at det var bedre å lage en sang som forhåpentligvis kunne tenne givergjelden i det norske folket.
I hele sommer prøvde han å få til en låt som passet, uten å lykkes. Grytidlig om morgenen 1. oktober, våknet han med låten så godt som ferdig. Ferdig drømt.
– Det føltes som en gave. Den siste finpussen måtte jeg ta i sykehussenga, etter å ha fått påvist en svulst i tykktarmen. De tre ukene det tok før jeg fikk vite om den var godartet, var jeg heldigvis for opptatt til å bli veldig bekymret, sier Oslo Gospel Choir-dirigenten.
Gir bort singler.
Artistene han spurte om å være med sa alle ja, bortsett fra noen få som sa det ikke passet med deres egen platelansering. Den siste linjen som manglet en artiststemme, kom i aller siste liten.
– Jeg var i en begravelse, hvor jeg tilfeldigvis traff Carola. Da hun hørte om prosjektet for Syria, insisterte hun på å få bli med. Hun sang inn den siste strofen i all hast, på vei til Gardermoen.
– Nå har vi tenkt å gi bort 300.000 singler, hvor det står hvor man kan sende 100 kroner til en nødhjelpspakke. Jeg er spent på responsen, sier Aas.
Akutte behov.
Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp, sier dette er et fantastisk initiativ, som hun er sikker på vil gi dem mer å rutte med overfor flyktningene.
– Vi møter familier med små barn, unge mennesker, gamle og voksne, som alle er sjokkerte og iskalde etter en skremmende flukt. Noen av dem har fortalt oss at de selv har vært frivillige nødhjelpsarbeidere inne i Syria, før de selv ble like hjelpeløse som de folkene de hjalp for bare få måneder siden.
Helland sier flyktningene har akutte behov for blant annet mat, vann, hygieneutstyr, tepper og et sted å overnatte.
– Det å gi nødhjelpspakker til hundre kroner, er en fin måte å bidra på, sier generalsekretæren.
Kald vinter.
Sveinung Hølmebakk, som i morgen starter en juleturné med Nordic Tenors, er opptatt av at det engasjementet nordmenn inntil nå har vist for å hjelpe mennesker i nød, ikke blir borte i julestria.
– Europa går mot en kald vinter. Jeg er overbevist om at en sang som dette, med sin oppfordring til medmenneskelighet, vil bidra til å holde hjerteforholdet til syriske flyktninger varmt.
Inger Lise Rypdal er ikke mindre entusiastisk.
– Dette er jo ren nødhjelp, og det skulle bare mangle at jeg ikke stiller opp når det er behov for det, sier hun.