Kultur

Bruker kunst i kamp mot klimaendringer

– Artister har mulighet for å nå ut og bidra til et sterkere klimaengasjement, sier musiker Martin Hagfors. En uke fremover skal konserter, teater, standup og gudstjenester skape engasjement for klimasaken.

– Vårt mål er å skape en holdningsendring for klimasaken. Det politikerne trenger nå, er støtte i befolkningen, slik at de kan ta tøffe grep, sier Heidi Helgestad.

Hun leder Norsk Klimanettverk, som koordinerer Klimafestivalen § 112.

LES OGSÅ: Staten velger pris foran miljø

Festivalen åpner lørdag og består av over 120 arrangementer, fra Svalbard i nord til Lista i sør. Arve Tellefsen, Else Kåss Furuseth, Håkon Austbø er noen av artistene som bidrar gratis. Nationaltheatret setter opp forestillingen Apokalypseutmattelsen, og setter opp William Shakespeares Stormen som en familieforestilling om klimakamp.

Lokale arrangører

Festivalen er oppkalt etter grunnlovens paragraf 112, som blant annet slår fast at vi alle har rett til å leve i et trygt og sunt miljø.

Det er lokale arrangører som står for arrangementene, mange av dem er kulturarbeidere som for eksempel bibliotekarer, forteller Helgestad. Slik har det seg at programmet spenner fra seminarer og gudstjenester, til stand-up og rockekonserter.

LES OGSÅ: Denne fergen er et eksempel på statlig suksess

– Er det ikke en fare for at det blir mye "armer og bein" når dere gjør det slik?

– Nei, for alle tar ansvar for sine arrangementer. Vi har ikke mål om å ha noe ensartet uttrykk, annet enn det du ser på nettsiden og slikt. Jeg har sagt at alle uttrykksformer er innenfor, så lenge det ikke involverer vold eller tarotkort, sier Helgestad.

Festival i festivalen

Musikeren Martin Hagfors har lenge markert seg som en forkjemper for klimasaken. I kveld arrangerer han minifestivalen Gradestokk på Cosmopolite i Oslo. Denne lille festivalen arrangeres som en del av klimafestivalen.

Hagfors har samlet et knippe populære artister, blant annet Hilma Nikolaisen, Anne Lise Frøkedal og Valkyrien All Stars.

– Vi artister har mulighet for å nå ut til mennesker og slik bidra til at engasjementet for klimaet blir sterkere. Det er ikke penger som trengs. Vi trenger å bli mer bevisste på av veien vi nå er på leder mot en katastrofe, sier Hagfors.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Hvorfor tror du at denne typen artistmarkeringer nytter?

– Jeg har tro på grasrota og på at vi kan være en motvekt mot de interessene som forsøker å distrahere. Vi ser at det kommer politiske endringer, nå også i Kina og USA, det er på tide at Norge også forandrer kurs, sier Hagfors.

Grønne kirker

På programmet står også en rekke gudstjenester som har klima som tema, blant annet i Gjerstad kirke på Osterøy utenfor Bergen. Denne gudstjenesten sendes på NRK P1 søndag. Andre kirker arrangerer konserter, babysang og søndagsmiddager, for å nevne noe.

Klimagudstjenesten i Tromsø domkirke ledes av biskop Olav Øygard.

– Jeg har et sterkt engasjement for klimaet, og mener tiden er inne for å ta tøffe tak, sier Øygard.

LES OGSÅ: Frykter at Statkraft gir opp Nepal

– Hva sier du til kritikerne som mener kirken tråkker for langt inn i politikken?

– Vi skal være forsiktige og ikke bli partipolitisk, men vi har et ansvar for å si fra når skaperverket er i ferd med å bli ødelagt. I klimasaken er jeg er mer redd for at vi skal bli tannløse enn for at vi skal gå for langt i det vi sier.

Markering

Den tverrkirkelige organisasjonen Korsvei har tatt initiativ til en markering foran Stortinget på torsdag. Nå har de fått med seg elleve andre organisasjoner på arrangementet, blant dem Islamsk Råd.

– De delene av det muslimske delene av Norge vi har vært kontakt med, har vi en felles forståelse av at Gud eller Allah har skapt verden, og at det er vårt ansvar å ta vare på skaperverket, sier Asle Finnseth i Korsvei.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur