ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Bøker kan få barn til å åpne seg om overgrep

Gro Dahle og Svein Nyhus' nye bok Blekkspruten er en poetisk fortelling om incest. – En fortelling barn kan kjenne seg igjen i, kan åpne opp, sier Redd Barna.

ANNONSE
ANNONSE

BILDER

Ungdomsserien har fått ros for å sette søkelyset på overgrep blant unge, som da Noora ga Nikolai beskjed om at han kunne bli straffet for besittelse av barnepornografi fordi han hadde tatt nakenbilder av henne uten at hun visste det.

Foto: NRK
Vis bildetekst

Ekteparet Gro Dahle og Svein Nyhus har laget flere barnebøker om vanskelige temaer. – Jeg vil inn i de mørke krokene, de små og trange kottene, inn i skygger og i kjellere hvor barn er med sine nærmest uutholdelige hverdager, sier Dahle.

Foto: K. Sjøwall
Vis bildetekst

I er det storebror som er overgriper. Svein Nyhus mener det er viktig at det ikke var en voksenperson med full kontroll. – Veldig ofte er overgriperen selv et offer, sier Nyhus.

Foto: Svein Nyhus/fra Blekkspruten
Vis bildetekst
Kultur

«Blekket fyller munnen og halsen, er inne i hodet, inne i, utenfor, over, under, overalt. Og Gullet får ikke puste.»

En bildebok om overgrep mot barn, står det på omslaget til Blekkspruten. Med det i bakhodet er det ikke så vanskelig for en voksen leser å forstå symbolikken når blekkspruten kommer inn på rommet til Gullet og drar for gardinene. Han har «hender som kan finne fram overalt og armer med kalde, klamme sugekopper.»

Bilde for språkløse

Forfatter Gro Dahle syns i utgangspunktet det ble for komplisert og ubehagelig å skrive om overgrep. Da Incestsenteret i Vestfold spurte henne, sa hun nei. Så spurte også Barnebibliotekarene. På en biltur dukket bildet av blekkspruten opp. Da kom skrivelysten.

Andre barnebøker om overgrep

  • Filiokus og Blåmann-Klåmann, fortellingen om en vond hemmelighet (2012) av Marit Hoem Kvam og Ida Margrethe Neverdahl (ill.), utgitt på forlaget til Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning i Stavanger.
  • Mats og den vonde hemmeligheten (2016) utgitt av Incestsenteret i Vestfold.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer