Kultur

Biskop Tor Singsaas fornøyd med kongens tale

Biskop Tor Singsaas var med på kongesigningen for 25 år siden. Nå er han glad kong Harald forteller hvilken styrke det ga.

Selv om kongen har sagt lignende ting før, er det nytt at han gjør velsignelsen til et viktig poeng i nyttårstalen.

– Min erfaring er at ved å stå trygg i bevisstheten om egen arv, kan man lettere møte andre med et åpent sinn, sa kongen i sin nyttårstale.

Stor styrke

Han minnet om at det i fjor var 25 år siden han og dronningen ble signet i Nidarosdomen. Det ble markert 23. juni med en festgudstjeneste der så godt som alle statsrådene, omlag 50 stortingsrepresentanter, høyesterettsjustitiarius, fylkesmenn, fylkesordførere og en rekke av Trøndelags ordførere, alle Den norske kirkes biskoper og ledere i hele det norske tros- og livssynsmangfoldet var til stede.

– Dronningen og jeg ble minnet om vår forankring under jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen 23. juni – som markerte at det var 25 år siden vi ble signet nettopp der. Det å få Guds velsignelse over gjerningen vår – og å få knele ned der hvor både min far og farfar tidligere hadde mottatt den samme velsignelsen, opplevdes som en stor styrke, sa kong Harald .

Les også: Talene er for like

Sterkt inntrykk

Tor Singsaas var fungerende domprost da kongeparet personlig tok initiativ til vigslingsgudstjenesten. Han har kalt det en av sine største dager som prest, og det gjorde inntrykk å se alvoret kongeparet la i forbønnshandlingen.

– Jeg ble veldig glad og takknemlig for det kongen sa. Det gjorde sterkt inntrykk ikke minst at knyttet det til hvor viktig mangfoldet er og at han kan gi romslighet fordi han er trygg i sitt eget, sier Singsaas som synes det hele ble troverdig ved at kongen knyttet det til egen opplevelse.

– Han viste oss rett og slett hva hans eget ståsted er. Det er ikke noe overraskende i det. Han markerte det også ved grunnlovsendringen. Betydningen ligger i det at han med en enkel setning sa noe av hvor viktig det var for ham, sier Singsaas.

LES OGSÅ: Umerkelig forandring med fristilt kirke

Ønsketre

Han gir også kongen ros for bildebruken. Å bygge talen opp etter alle lappene på ønsketreet i Slottsparken, kommuniserte godt.

– På forbilledlig vist klarte han på den måten å gå tett på livet til folk. Det kan ligne på bønnelappene vi har i kirken, og der vet vi at vi kommer tett på folks fortvilelse og smerte og der folk sier at nå går ikke dette lenger, nå må dere be for meg, sier biskopen.

LES OGSÅ: Nyttårsønskje til biskopane

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur