Bøker

Biblo Tøyen - der voksne er forbudt

I dag åpner Biblo Tøyen – landets første bibliotek der småunger og voksne ikke får adgang.

Inne i lokalet møtes du av gondol-
banevogner og en gammel Volvo­-lastebil der lasteplanet er et fullverdig kjøkken. Det finnes en Lego-vegg, og det er hulrom i veggene der man kan slappe av i komfortable sofaer. To verksteder er bygget inn i gamle, italienske Piaggio-varebiler. Og det er flust av bøker.

– Vi har kjøpt inn bøker for en halv million kroner, jeg vil påstå­ det er det beste ungdomslitteraturtilbudet i landet til akkurat­ denne aldersgruppen, sier leder for Biblo Tøyen, Reinert Mithassel­.

– Jeg synes det ligner litt på et museum, sier 7. klassingen Zureya­ fra Tøyen skole.

– Men det er veldig koselig her, med mange rare ting. Og det er mange fine steder hvor man kan slenge seg nedpå og slappe av litt etter skolen, legger hun til.

LES OGSÅ: Diktene hennes skal appellere til ungdommen

Tøyen-elever

Klassekamerat­ Hassan synes det er fint at de voksne ikke slipper inn.

– Her får vi være helt for oss selv. Jeg bor like ved og kan enkelt­ ta en tur innom. Det er kanskje ikke så mange bøker som på det vanlige biblioteket, men det er mye spennende å finne­ på her, sier han.

Reinert Mithassel mener biblioteket skal være et sted der mennesket kommer i første rekke – før bøkene. Det skal ikke være et boklager.

– Vi vil ikke slå de unge i hodet med stive bokpermer. Vi tilbyr et miljø som er inviterende på mange plan. Her er det mange fristende aktivitetstilbud, som utfylles av et rikholdig bibliotek som er kategorisert i samarbeid med de unge selv.

Leder for Biblo Tøyen, Reinert Mithassel, slapper av i en av de mange­ lesekrokene i biblioteket for 10-15-åringer.
LESEKROK: Leder for Biblo Tøyen, Reinert Mithassel, slapper av i en av de mange­ lesekrokene i biblioteket for 10-15-åringer. Foto: Lars O. Flydal.

Her finnes kategorier som «Gir gåsehud» og «Tull og tøys», og reolene går på skinner i taket og flyttes rundt. Hver gang du stikker innom vil du bli møtt av en ny miks av bøker.

– Om natten går det en drone­ rundt i lokalet og kartlegger hvor bøkene befinner seg, forteller Mithassel.

LES OGSÅ: Boken for en tryggere verden

Patriotisme

I tillegg til aktivitetene, vil Biblo Tøyen by på forfatterbesøk, skrivekurs og høytlesninger.

– Her kan ungene gjøre lekser, og det vil bli laget mat. På Tøyen er det mye lokalpatriotisme, og mødregrupper vil komme innom­ og by på en matbit. Et stort nettverk av tøyenboere vil være en viktig ressurs, sier Mithassel.

Han ser også et behov for å gi nye referanserammer gjennom fellesskap på biblioteket.

– De allmenne referansene vi hadde for en generasjon siden, er blitt borte gjennom internettifiseringen. Fellesskapet er en viktig del av sosialiseringen i denne alderen, mener han.

– Her kan de unge være sammen, oppleve ting og skape noe felles. Alle de aktivitetene vil fort lede videre til et behov for å lære mer, og da finnes bøkene rett ved siden av. Taper man et parti sjakk med en kompis, finner man en sjakkbok i hyllen ved siden av. Kanskje får man revansj i neste parti? Tilbudet skal inspirere til livsglede – og være med å utvikle evner. Rett og slett ruste dem for fremtiden. Å stimulere til leseglede er uhyre viktig i akk-
urat disse formative årene, og en god investering, mener han.

Ser du en fare for at dette kan bli mer ungdomsklubb enn bibliotek?

– Nei. Vi vil fremme viktig kunnskap og kultur i de formater den unge målgruppen er interessert­ i – og på ett eller annet­ tidspunkt vil de gripe til boken. Vår filosofi er å være mer gulrot enn pisk inn i bøkenes verden, sier Mithassel.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Håper ubok.no slår an

Nina Aalstad er leder i Ubok-foreningen som driver nettstedet ubok.no. Hun tror det nye tilbudet kan slå godt an.

– Det er viktig å fange opp unge lesere når de er ferdig med «bokslukalderen» som er fra ni til tolv år. Jeg tror at et sted som er så attraktivt å besøke, kan være med på å befeste leselysten i en alder der mange faller fra. Jeg tror det er riktig å lage et eget tilbud til 10-15-åringene, der de slipper å gå i barneavdelingen på et stort bibliotek. Denne «pakken» kan skape en lavere terskel inn i bokverdenen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker