Kultur

Balke på kritikertoppen

Årets Kunstkritikerpris går til Nordnorsk Kunstmuseum for den massive markeringen av «romantikeren» Peder Balkes kunst.

Nordnorsk Kunstmuseums Balke-utstilling Visjon og revolusjon er en av de største faglige suksesser et norsk kunstmuseum har hatt internasjonalt – om vi holder Munch utenfor. Utstillingen er laget av og ble vist i Nordnorsk Kunstmuseum sommeren i fjor.

På høsten og godt over i nyåret ble de 63 verkene av en kunstner, som har levd på en slags sidelinje i norsk kunst, vist i National Gallery i London. Det har skjedd én gang før, den store Munch-utstillingen i London for 32 år siden.

LES MER: Balke-feber

Ukjent i London

Nærmere 12.000 så Peder Balkes (1804 - 1887) utstilling i Tromsø, i London var besøket formidabelt, til tross for at kurator Christopher Riopelle ved National Gallery ved starten antok at 95 prosent av dem som ville se utstillingen ikke aner hvem Peder Balke er.

Peder Balke var født på Helgøya utenfor Hamar, men flyttet til familiegården på Toten - hvor bøndene så talentet og kostet på ham utdannelse, mot at han dekorerte stuene deres.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stormens maler

En tur til Nord-Norge fikk ­avgjørende betydning for Balke. Inntrykkene ble til noen av hans mest markante bilder, utstillingen baserte seg på mange av disse. Slik han ­maler stormene på havet inn i oss, spisse topper og breer og inn til spøkelsesaktig truende skyer, er han altså nå plutselig «forløper for europeisk, modernistisk maleri».

Det skal skilles mellom det som «ligner» og det som «ikke ligner» i maleriet. Balke «lignet ikke», alltid. Han var fri. Han malte atmosfæren. Og forenklet. Det var det ikke så mange som gjorde på den tiden. Derfor dette nasjonale og internasjonale gjennombruddet i en kunstverden som er mett av så mye.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur