Film

Børre Knudsen-dokumentar kan vinne Amanda

En prest og en plage er nominert i kategorien beste dokumentarfilm.

«Nærmare Ibsens Brand har vi ikkje vore i nyare norsk historie,» skrev Vårt Lands anmelder Alf Kjetil Walgermo da Fridtjof Kjærengs dokumentar om Børre Knudsen hadde premiere på kino i mars.

Han mente at «filmen er blitt eit sterkt portrett, slik det kan opplevast både forsonande, kampvillig og provokativt, alt etter sjåarståstad.»

Nå kan filmen vinne Norges gjeveste filmpris, Amanda-prisen, i kategorien beste dokumentarfilm.

LES HELE ANMELDELSEN: Intenst film-portrett av Børre Knudsen

Lyttende og ydmyk. I et intervju med Vårt Land tidligere i år fortalte regissør Fritjof Kjæreng at filmen er et portrett av et ektepar som har stått i kamp.

– Min hensikt er å forstå kostnaden ved å stå for et standpunkt som mesteparten av storsamfunnet har gått bort fra. I en film om grunnlov og ytringsfrihet er det viktig å tegne et portrett av en av de mest markante premiss­leverandørene siden krigen og vise kostnadene ved å mene noe annet enn den kompakte ­majoritet, sier Kjæreng.

Han beskriver Børre Knudsen som lyttende, søkende, ydmyk og til dels ettertenksom mot slutten av livet.

LES HELE INTERVJUET: Siste scener av en tung kamp

Deles ut i august. En prest og en plage konkurrerer mot filmene Light Fly, Fly High, av Susanne Østigaard og Bethe Hoffseth og Love City, Jalalabad, av George Gittoes i kategorien beste dokumentarfilm.

Ellers er det Erik Poppes Tusen ganger god natt og Eskil Vogts Blind som er nominert til flest filmpriser, begge med sju nominasjoner. De konkurrerer i blant annet kategoriene beste film, beste kvinnelige hovedrolle og beste regi.

Prisene deles ut i på filmfestivalen i Haugesund 16. august.

LES OGSÅ: – Føler jeg kjenner Børre Knudsen etter å ha sett filmen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film