Kultur

Avstemningene om Paulus

Dette var Paulus-påstandene som forskerne ved Westar-instituttet tok stilling til:

I saken «Paulus stemt ut som teolog» kan du lese om at et stort forskermiljø i USA (seminaret for tidlig kristendom ved Westar-instituttet) støtter påstanden om at Paulus var viktigere som heroisk skikkelse enn teolog i kristendommens første fase. Her har vi samlet påstandene forskerne tok stilling til:

1. Paulus hadde stor innflytelse på Jesusbevegelsen i de første århundrene.

Resultat: – Noe uenig

2. Paulus var en relativt marginal figur i Jesus­bevegelsen i de første århundrene.

Resultat: – Noe enig

3. Bortsett fra Markion, så er selv ikke de forfattere som siterer Paulus i det andre århundret spesielt interessert i hans idéer.

Resultat: – Noe enig

4. Paulus ble i større grad minnet som en heroisk menighetsdanner enn en betydelig bidragsyter til Jesusbevegelsens ideologi.

Resultat: – Sterkt enig

5. Bruken av Paulus blant ikke-markonittiske kristne mot slutten av det andre århundret, forutsetter at det fantes en kontinuerlig tradisjon der Paulus ble tillagt autoritet, en som strekker seg helt tilbake til hans levetid.

Resultat: – Sterkt uenig

6. En serie traumatiske hendelser for jødiske kristne endte på midten av det andre århundret med separasjonen av kristne hedenske menigheter, og sistenevntes behov for å hevde at Paulus var en viktig autoritet.

Resultat: – Noe enig

7. Et antall paulinske brevsamlinger var i sirkulasjon i det andre århundret.

Resultat: – Sterkt enig

8. Fra det andre århundret tok en gruppe kristne Paulus til inntekt for sine egne syn ved å «oppdage» og legge til pastoralbrevene til sin paulinske brevsamling.

Resultat: – Sterkt enig

LES MER: Pauls stemt ut som teolog 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur