Kultur

Arktiske ambisjoner

Lørdag åpner Festspillene i Nord-Norge, som har som mål å prege samfunnsutviklingen i de åtte arktiske landene.

Direktør Maria Utsi er opptatt av festspillenes samfunnsrolle, og klimaspørsmål står sentralt i årets festival.

– Vi vil være en nyskapende festival der vi selv er produsenter. I år har vi et scenekunstprogram som inneholder åtte urpremierer. Vi jobbe mot en tverr-kunstnerisk profil både i sjanger og uttrykk. Vi vil skape nye verk, helst gjennom helt nye kunstneriske konstellasjoner og samarbeid. Ambisjonen er å være ledende på det frie feltet i nord, og stimulere kunst og kulturlivet i hele Arktis, sier Utsi.

LES MER: Drømmer om festspillpott på statsbudsjettet

Arktisk dødsmesse

Åpningsforestillingen NeoArctic er en kunstnerisk kommentar til klimadebatten.

– Det er en arktisk dødsmesse for kloden vår, en spektakulær ny-opera laget av den danske teaterlegenden Kirsten Dehlholm, som leder den frie gruppen Hotel Pro Forma. De gjør forestillingen sammen med Latvias Radiokor. Librettoen er skrevet av den islandske forfatteren Sjon, som har fått Nordisk Råds litteraturpris. Det er en stor satsing, der vi for første gang tar i bruk 3D-projisert scenografi, forteller festivaldirektøren.

Festspillene vil gjøre kunsten viktigere – for flere.

– Vi jobber aktivt med publikumsutvikling, blant annet gjennom å knytte sammen ulike kunstneriske uttrykk. Jeg gleder meg til å oppleve forestillingen Silver Veins med ny musikk av Svante Henryson som fremføres sammen med elektronika-artisten Captain Credible og den samiske dansekunstneren Elle Sofe Henriksen. Det er en typisk forestilling for oss, der vi fletter sammen forskjellige uttrykk og linker nye artister, forteller Utsi.

LES MER: Samisk oratorium av Svante Henryson

Lokalt engasjement

I tillegg til nyskapende scenekunst spenner programmet over jazz, nordlig indie, visuell kunst, elektronika og diverse samproduksjoner.

– Vi har program for aldersgruppen 0-100, og egen ungdomsfestival. Vi besøker sykehjem i området med biter fra festspillprogrammet. I en by med 24.000 innbyggere hadde vi i fjor 26.000 besøkende, og 13.000 solgte billetter. Festspillene opplever et stort lokalt engasjement, sier Maria Utsi.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur