Kultur

Apple vil gjøre det umulig å hacke iPhone

Apple nekter å låse opp telefonen til en avdød terrorist. – Hvis FBI vinner fram, mister vi kontrollen, frykter Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Apples ingeniører jobber med ny sikkerhetsteknologi som vil gjøre det nærmest umulig for myndigheter å bryte seg inn låste iPhoner. Hvis teknologiselskapet lykkes i arbeidet, vil det bli svært vanskelig for politiet å låse opp telefonene – selv om de skulle vinne fram med rettslige krav av den typen FBI har fremmet i USA, skriver New York Times.

I den pågående striden med FBI nekter Apple å låse opp telefonen til avdøde Syed Rizwan Farook, som sammen med sin kone drepte 14 personer i San Bernardino i desember.

– Konsekvensen av denne saken kan bli at vi mister kontroll over dataene våre. Det ser ut som FBI vil ha en vanlig tilgang på data, men i realiteten ønsker de at Apple skal lage et system som gjør kryptering av kommunikasjonsløsninger mindre sikre enn vi alle er enige om at de skal være, sier Torgeir Waterhouse, som er direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

LES OGSÅ: Facebook vil vite hva du føler

Som å utvikle kreft

I et intervju med ABCNews onsdag sier Apple-sjef Tim Cook at han planlegger å snakke med president Barack Obama om saken.

Han sier at den eneste måten å få informasjon ut av telefonene på, er om selskapet designer en programvare som han sammenligner med kreft.

– Hvis en domstol ber oss om å skrive denne programvaren, tenk på hva annet de kan be oss om å skrive. Kanskje et operativsystem for overvåking, kanskje muligheten til at politimyndighetene kan skru på kameraet, sier Cook.

LES OGSÅ: Urolig for elevenes personvern

Vil innføre sikkerhetshull

Torgeir Waterhouse mener det er naivt å tro at dette ikke skal spre seg og ta livet av tillitssystemene vi har bygd opp.

– Hvis du ser tilbake på Edvard Snowden sine avsløringer, utløste de en unison kritikk av hvilke sikkerhetshull som fantes i systemene. FBI ønsker å innføre slike hull, sier han.

– Bør vi ikke kunne ofre noe av personvernet vårt for å bekjempe terror?

– Å bekjempe terrorisme og hindre overgrep mot barn, er et argument som alltid blir dyttet foran. Dette handler ikke bare om personvern, men alt fra å sikre forretningshemmeligheter og nasjonale hemmeligheter til finanstransaksjoner. Saken handler om hvor mange sikkerhetsutfordringer vi ønsker å skape i det godes tjeneste. FBI vil at denne løsningen bare skal være noe de selv kan bruke, men hvis det er noe vi vet om teknologiutvikling, så er det at dette vil havne i hendene på noen med uærlige hensikter.

LES OGSÅ: De færreste vet hva myndighetene har lov til å se av vår kommunikasjon

Frykter FBI vinner

– Har Apple noe å tjene markedsmessig på å nekte å låse opp telefonene?

– Det har de absolutt, og mange spekulerer i at det er derfor de gjør dette. Det blir som når en bilprodusent tilbakekaller en modell fordi den ikke er sikker. Det viser at de tar ansvar. Men jeg tror ikke de utelukkende tenker på markedet. Dette er en prinsipielt viktig sak.

– Hva tror du utfallet blir?

– De siste årene har USA sagt «anything goes» til alt som handler om å bekjempe terror. Derfor er jeg redd at FBI kommer til å nå fram. Det blir en sikkerhetsmessig utfordring for alle som ikke har onde hensikter, mens de som har onde hensikter, alltid finner andre måter å skjule seg på. Det blir interessant å se hva det vil bety på tvers av landegrensene, dersom myndighetene sitter på en bakdør for å få ut data. Det har vært noe myndighetene har reagert kraftig på i andre saker, mens nå vil FBI innføre en lovlig måte å gjøre det på.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur