Anmeldelser

Ufullendt symfoni som ble epokegjørende

Schuberts Ufullendte er så hudløst lyrisk – og dramatisk – at vi kan si at den innledet romantikken.

Franz Schubert fikk aldri skrevet mer enn to satser av symfonien, som nummereres som nr. 7 eller 8.

Kanskje var det dødsangsten fra syfilisen som gjorde at han la den bort, de dramatiske bruddene vitner sterkt om et menneske som klamrer seg til livet, men som også ser inn i en mørk skjebne.

Den ble i hvert fall liggende i skuffen i 42 år, helt til en venn av ham oppdaget partituret og fikk den urfremført i 1865.

Musikk som berører

Verket ebber ut og blir hengende litt i løse luften. Men likevel har kombinasjonen av det lyriske og det dramatiske, og ikke minst de fengende temaene, gjort det til yndlingen i Schuberts altfor korte verkliste.

Dirigent Arvid Engegårds musikalsk forståelse ledet Oslofilharmonien inn til de lyriske berøringspunktene – og ga pondus til de mørke skyggene som bryter mot de vemodig vakre temaene.

LES OGSÅ: Friskt fra Engegårdkvartetten

Samtidighet

Tsjaikovskijs Variasjoner over et rokokkotema for cello og orkester har sine røtter hos Mozart, men ender opp i det urromantiske, med minst like fengende temaer som det Schubert byr på. De to verkene blir nesten samtidige i den forstand at det bare er ti år mellom uroppføringene.

Dansefot

Daniel Müller-Schott er i 1.divisjon blant verdens cellister og danset seg gjennom innledningstemaet. Etter hvert gir verket virtuose utfordringer men den tyske cellisten beholdt den lette dansefoten hele veien gjennom de krevende partiene.

Gjennombrudd

Et begeistret publikum fikk også høre ham i en Sarabande-sats fra Bachs cellosuiter, for øvrig det verket han platedebuterte med – og fikk stor oppmerksomhet rundt.

Mozarts 39. symfoni avrundet kvelden, med samme nærhet og engasjement som i den «halve» Schubert-symfonien.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser