Anmeldelser

Kjærlighet og vennskap

Det er vanskelig nok for Jonathan å balansere vennskap med familie og skole. Når det oppstår kjærlighetsintriger i tillegg, er det ikke lett å følge med i svingene.

Bilde 1 av 2

Sverre Henmo har skrevet flere bøker for både barn, unge og voksne. Han debuterte med Sammen er vi én og én i 1999 og vant Kirke- og Kulturdepartementets pris for Natt på Frognerbadet i 2008. I tillegg til å være forfatter, er Henmo også utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo.

Henmo skriver med stødig og merkverdig ungdommelig penn om hvor komplisert hverdagen kan være for en vanlig tenåringsgutt. Selv om historien er enkel, er plottet fengende. Henmo skriver direkte og ærlig, og bruker ikke noen form for slang som lett kan gjøre slike romaner kleine og useriøse.

Vårt Land bryr seg om litteratur. Les flere anmeldelser her.

Vennskap på prøve

Forelskelsen i Alina oppleves like sterkt for leseren som for Jonathan. Nysgjerrigheten, beundringen og de pinlige situasjonene skildres godt gjennom Jonathans øyne. Når han attpåtil blir presset av bestekompisen Axel til å bli kjæreste med Liva, får leseren lett sympati for hovedkarakteren. Her er Henmo flink til å få frem hvordan vennskapet mellom to gutter kan endre seg når det kommer jenter inn i bilde.

ANMELDELSE: «Både skjebnedrama, samfunnsskildring og tidsbilde»

Enkle bilder

Det er bare kjærlighet handler også om å bli voksen. Det dreier seg om en slags stolthet for Jonathan ved å aldri sladre til moren deres de gangene storebroren Trym banker ham opp. Dette får Henmo frem på samme måte som han skildrer relasjonen mellom Jonathan og Axel; ved å forklare så lite som mulig.

Less is more får ny betydning i denne romanen. Enkle bilder av kroppsspråk og samtaler mellom karakterene er mer enn nok til å beskrive det komplekse følelseslivet til Jonathan. Fraværet av overflødige beskrivelser og typiske prototyper på ungdom gjør romanen troverdig og levende. Henmo skriver om noe unge kan kjenne seg igjen i, og bruker karakterer både gutter og jenter kan identifisere seg med. Enda godt det finnes forfattere som fortsatt husker hvordan det var å være ung.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser