Anmeldelser

Jesusvekkelsens vekst og fall

Boka om Jesusvekkelsen er egentlig umulig å skrive, er den første setningen i Peter Svalheims bok. Så ­følger en gnistrende godt skrevet beretning om denne underlige vekkelsesbevegelsen på 1970-tallet.

Jeg var på grensen til tenåringstiden første gang ­Jesusvekkelsen kom til Fredrikstad, representert ved en gjeng langhårete ungdommer fra Gøteborg. Det sitter fortsatt spikret fast i minnet. For det var så utrolig intenst, kult, engasjerende­ og sterkt. Det ga en umiddelbar opplevelse av å befinne seg i sentrum for det viktigste som skjedde akkurat da.

Når jeg leser Peter Svalheims bok, leter jeg etter den samme følelsen. Og finner den. For Svalheim klarer kunststykket å rykke­ sløret bort og stille oss overfor den intense livsfølelsen som fulgte i Jesusvekkelsens kjølvann på denne tiden.

LES REPORTASJEN: Da Jesus ble synlig på 1970-tallet

Store forventninger

Hvor Jesusbevegelsen oppstod, er det mange ulike meninger om, men sporene fører til USA på slutten av 1960-tallet. Den fanget snart overskriftene i ­media, og nyhetene spredde seg ut over verden. Også til Norge, der forventningene­ var store om hva dette kunne føre med seg.

Den gamle pinsehøvdingen Lewi Pethrus kom hjem fra Amerika etter å ha sett vekkelsen med egne øyne, og uttalte at dette var den mektigste åndsvekkelsen i historien. Og for mange som var med opplevdes det nok slik.

Den varslede vekkelsen tok nemlig også Norge med storm. Ikke minst gjaldt det alt som skjedde rundt Guds Fred. Jeg vil anta at de fleste av dagens biskoper tilbrakte noen timer på gulvet i Trefoldighetskirken i Oslo, der opp til 2.000 ungdommer gjennom flere år samlet seg til gospelkvelder.

Verdig

Og så ble det borte­. Noen brente barn har siden skydd ilden. Noen gikk inn i kirkelige stillinger. Noen bare fortsatte videre i livet sitt. Og «den mektigste åndsvekkelsen i historien» er blitt et blekt minne.

Peter Svalheims bok er en verdig oppsummering av det som skjedde. Her er et vell av informasjon, gode (og vonde) historier og egne observasjoner. Og så er Svalheim til dels glitrende i sin formuleringsevne. En setning som denne oppsummerer kanskje det hele: «Vi som trodde vi snakket med evighetens stemme­. Vi oppdaget ikke at 1970-tallet hadde datostempel før noen snudde det opp ned og kikket under.»

Les mer om mer disse temaene:

Per Eriksen

Per Eriksen

Per Eriksen er pastor i Fredrikstad frikirke og bokanmelder i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser