Anmeldelser

Inni er vi like

Det danner seg alltid bilder i hodet når en leser. Men det er ikke alltid disse bildene river tak i leseren, ofte sklir de av gårde som en helt naturlig del av lesingen.

Bilde 1 av 2

Vi venner oss til det foregår i Iran. Moderne livsstil og gamle tradisjoner lever side om side. Det er en lavmælt kjærlighetshistorie med følgende plot: «Fraskilt mor og karrierekvinne med en krevende mor og en nesten like krevende tenåringsdatter møter kjærligheten igjen – tør hun å satse?»

Eneste påtagelige forskjell fra et hverdagsliv hvor som helst i Vesten, er at kvinnene i boken bærer skaut. Og da blir historien likevel en litt annen.

Vårt Land bryr seg om litteratur. Les flere anmeldelser her.

Zoyâ Pirzâds presise beskrivelser

Boken presenterer iransk landskap, lyder, lukter. Bildene fra hovedpersonen Arezus eiendomsmeglerfirma skapes lett. Beskrivelsene er presise. Og så retter hovedkarakteren på skautet. Skautet! Var det med i det indre bildet?

Ikke hos denne leseren, vestligvant som en er. Dette hodebryvekkende hodeplagget har blitt tematisert i alt fra debatter til danseforestillinger, og er en het potet i mange land. Her er det – selvsagt – helt naturlig.

OLAV EGIL AUNE: «Den første norske operaen som kan bli en verdenssuksess»

Lavmælt kjærlighet

Arezu rives mellom morens gamle verden og datterens nye. Datteren blogger og trenger stadig nye klær, moren er familieoverhode og krever respekt og omsorg.

Bestemor inviterer til sine månedlige sammenkomster med iranske retter og lasagne. Det drømmes om Paris. Men livet foregår her og nå – i Iran.

Zoyâ Pirzâd er internasjonalt anerkjent for sine bøker om kvinners hverdag, bøkene hennes foregår gjerne i Teheran. For den som liker lavmælt kjærlighet og vil vite mer om hvordan det er å være kvinne i Iran, formidler denne boken en stille innsikt.

Les mer om mer disse temaene:

Karen Frøsland Nystøyl

Karen Frøsland Nystøyl

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser