Film

Hjemme hos 
ekstremistene

Fattigdom framstår som en av hovedårsakene til islamsk ekstremisme i Among the Believers. ­Dokumentaren tar oss med på innsiden av Den røde moské i Islamabad.

Beskjeden foreldrene får fra ledelsen på koranskolen er enkel: Hvis sønnen din lærer Koranen utenat, vil ti av slektningene hans, som ellers ville havnet i helvete, komme til himmelen.

For en familie som ikke er i stand til å betale for utdanning til barnet sitt, er det ikke vanskelig å forstå at det kan være forlokkende.

Unik tilgang

Dokumentarfilmen Among the Believers, som blir vist på festivalen Human Rights Human Wrongs i Oslo nå i helga, gir et innblikk i Den røde moské i Islamabad.

LES OGSÅ: Stadig flere vil se dokumentarfilm

Filmskaperne har fått en unik tilgang til Maulana Abdul Aziz, som leder moskéen som sympatiserer med Taliban og som mener det ikke blir fred i Pakistan før de innfører sharia-lovgiving. Aziz er omgitt av vakter med gevær, men filmskaperne har likevel fått komme tett på den omstridte lederen.

– Militærstyret har ikke lykkes­ i å løse de store problem­ene i Pakistan. Lederne har også sviktet. Når ingen har klart å løse problemene, skapes et ­vakuum. Noen må fylle det ­vakuumet, sier Aziz i filmen.

Fattigdom og manglende ­alternativer ser ut til å være hovedgrunnen til at Den røde moskés koranskoler har 10.000 studenter over hele Pakistan.

LES OGSÅ: Norske muslimer i identitetskrise – føler seg mer som muslimer enn nordmenn

Filmen tar oss med inn i en slik madrassah, der unge gutter sitter på rad og rekke og leser i Koranen. Skolen tar også inn jenter, men de må dekke seg til med burka.

Among the Believers gir et blikk fra innsiden av et miljø vi vanligvis ikke har tilgang på, til tross for at radikal islamisme stadig er til stede i mediebildet.

Filmen kan dermed bidra til økt forståelse, og gir et skremmende innblikk i hvordan barn læres opp til å hylle jihad fra ung alder.

Bekymrede foreldre

Vi ­møter også Talha, som går på koranskolen og som nekter å dra hjem selv om foreldrene hans har begynt å bli bekymret. De sendte ham til skolen fordi de ikke hadde andre alternativer, men når de vil hente ham hjem igjen, nekter sønnen å bli med.

I tillegg ser vi 12-åringen Zarina, som begynner på en vanlig skole i landsbyen hun bor i, fordi hun ikke vil gå på koranskole. Den lokale skolen sliter med økonomien, men skole­lederen ønsker å gi de lokale barna en utdanning som kan gi dem ­mulighet for en jobb i framtiden.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Kontrasten er stor til koranskolen, der en ung gutt synger et koranvers med stor innlevelse, og deretter blir spurt om hva verset betyr.

– Jeg vet ikke. Vi bare pugger det, svarer gutten.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film