Anmeldelser

Herlig humoristisk historietime

Når Doktor Proktor hopper i tidsbadekaret, tar han oss med på en fartsfylt reise gjennom fransk historie.

Bilde 1 av 3

Jo Nesbøs bøker om Doktor Proktor er bestselgere, og filmen Doktor Proktors prompepulver ble sett av nærmere 380.000 på kino. Nå kommer oppfølgeren, Doktor Proktors tidsbadekar, som har mindre promp, men enda mer fart enn forgjengeren.

Denne gangen reiser nemlig den eksentriske oppfinneren og de to nabobarna Lise og Bulle tilbake i tid.

LES OGSÅ: Plump tisse- og bæsjehumor

Må reddes

For å vinne tilbake sin franske ungdomskjæreste Juliette Margarin (Kristin Grue), drar Doktor Proktor (Gard B. Eidsvold) til Paris på 60-tallet, i håp om å hindre at hun blir giftet bort til den sleske rikingen Claude Cliché (Atle Antonsen). Men Proktor går tom for tidssåpe, og må reddes av Lise (Emily Glaister) og Bulle (Eilif Hellum Noraker).

De hopper i tidsbadekaret og på reisen treffer de både Napoleon og Jeanne D'Arc. Plutselig befinner seg de seg på skafottet under den franske revolusjonen, der en maskert bøddel drar med seg de frammøtte i refrenget: «Her blir det høgg, rai-rai!»

LES OGSÅ: – Trenger nye fortellinger i norsk barnefilm

Regissør Arild Fröhlich byr på et skråblikk på kjente historiske hendelser. Historiebøkene må nok omskrives litt i ettertid av de tre vennenes tidsreise, spesielt siden Bulle har gjemt unna litt prompepulver i skoen. Så helt fritt for prompehumor blir det ikke denne gangen, heller.

Fine typer

Doktor Proktor blir denne gangen spilt av Gard B. Eidsvoll, men han havner litt i skyggen av sine yngre medhjelpere, den fornuftige Lise og energiske og litt naive Bulle.

LES OGSÅ: Filmpengene følger de kjente fjesene

Mest nyansert er Proktors tidligere makker Raspa (Helén Vikstvedt), som etter hvert viser seg å være mer sårbar enn det ville håret, de stygge tennene og trebeinet skulle tilsi.

Heksebrenning

I tillegg er det mange fine bifigurer, som den resignerte museumsguiden med strikkevest og fett hår (Christian Skolmen) og Bulles mor (Linn Skåber), som syns det er greit at Bulle reiser til Paris dersom han lover å fylle taxfreekvoten med sprit og sigaretter på hjemveien.

Doktor Proktors tidsbadekar er forfriskende politisk ukorrekt, men passer ikke for de aller minste barna. Selv om filmens framstillinger er ganske uskyldige, viser den historiske hendelser som halshugging og heksebrenning.

Men siden alt er pakket inn i sterke farger, absurd humor og pussige detaljer, blir filmen en underholdende historietime, vel å merke litt på siden av pensum.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser