Anmeldelser

Forrykende hallelujazz

Aage Samuelsens vekkelsessanger svinger enda mer i New Orleans-stil enn i bedehusaktig valsetakt.

Plata Udødelige Aage Samuelsen i New Orleans-stil er en drøye 57 minutter lang festreise til både himmelske og bluesjazzaktige breddegrader. Et knippe eminente sangere og musikere, mest kjent utenfor landets bedehus- og kirkevegger, støtter bunnsolid opp under initivtakeren og «reiselederen» Jon «Rev. John» Ultvedt.

Godtfotmusikk

Trond Ytterbø (Notodden Bluesband), Nina Gromstad (Tre Sopranos), Guttorm Guttormsen, Leif Winter, Tommy Larsen, Jan Olav Renvåg, Vidar Torbjørnsen, Magne Rutle og Rolf Magnus Amundsen appellerer så til de grader til godfot, smilemuskler, og de innerste hjertekamrene med Hammond B3, munnspill, mandolin, kontrabass, trommer, og en Jeriko murers blåserekke med trompet, trombone, klarinett og trompet.

Jon Ultvedts og Trond Ytterbøs grove sandpapirstemmer er effektfulle kontraster til Nina Gromstads mer finstemte røst. De løse og ledige, men likevel forseggjorte, arrangementene til Ultvedt, kan minne om lydbildet på SKRUK og Ytre Suløens Kvite som negrar fra 1981, men har et mer upolert og bluesaktig preg.

LES OGSÅ: Herrens glade humørspreder

Frisk vekkelsesvind

Selve grunnmaterialet i det solide og stolte byggverket, er likevel Aage Samuelsens gode melodier og forkynnende tekster. «Å hvilken nåde og miskunnhet», «I går i dag til evig tid», «Det er vekkelsesluft over landet», «Bortenfor sol og måne», «Syng en Hallelujasang» og - naturligvis - «O Jesus du som fyller alt i alle» (Nina Gromstad), sitter som spikret i norsk rootsmusikk-tradisjon. Budskapet er evangeliske og oppkvikkende som en frisk vekkelsesvind, uten antydning til det «svovelet» Broder Aage kunne krydre talene sine med.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Løfter taket

En turné med nevnte hyllestsanger startet i Skien torsdag, fortsatte i Heddal låvekirke i går, og stopper i Tokke kulturhus i kveld. Ingen tvil om at sangerne og musikerne, som er de samme som på plata, vil løfte takene nærmere den himmelen hvor sangenes opphavsmann garantert sitter og gliser bredt over det han hører.

Den i senere år suverent fremste tolkeren av Samuelsens sanger, Jan Groth, som døde i august i fjor, kan fra sin orkesterplass der oppe, konstatere at nye tradisjonsbærere nå med stil og innlevelse videreføre Aage Samuelsens slitesterke sanger.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser