Film

Fornøyelig 
førtiårskrise

Førtiåringene Josh og Cornelia drømmer seg tilbake til de glade tjueåra i dramakomedien While We’re Young.

Hver alder har visstnok sin sjarm, men det er en mager trøst når førtiårskrisa kommer dundrende over Josh (Ben Stiller) og Cornelia (Naomi Watts). Når paret, som er i begynnelsen av førtiårene, møter 25-åringene Jamie (Adam Driver) og Darby (Amanda Seyfried) får de plutselig følelsen av å være førti, feit og ferdig. Den ungdommelige energien paret utstråler, er både en skremmende påminnelse av hvor gamle de begynner å bli og en inspirasjon til å finne tilbake til ungdommen de er redd de har tapt.

Hipsterpar

Jamie og Darby hører på vinylplater, ser film på VHS og skriver på skrivemaskin. Han er dokumentarfilmskaper, hun lager iskrem. Cornelia blir fascinert av at de har innredet leiligheten med ting som folk på hennes alder har kasta ut, og at det faktisk ser kult ut.

Kontrasten til venneparet ­Marina og Fletcher, som har akkurat blitt foreldre for første gang, kunne ikke vært større. Men Josh og Cornelia vil ikke ha barn. Det vil si, de har prøvd, men etter flere spontanaborter har de bestemt seg for at de ikke orker å prøve igjen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Krampaktig ungdom

I stedet gjør de det meste for å henge med sine nye venner: Danser hiphop, står på rollerblades og blir med på en renselsesseremoni som går ut på å styrte en væske som får deg til å hallusinere og kaste opp alle problemene dine.

Voksne folk som gjør krampaktige forsøk på å være unge, er alltid morsomt, selv om While We're Young aldri drar aldershysteriet så langt at det blir urealistisk eller for parodisk. Men førtiårskrisa er fornøyelig, som når Josh er hos legen og får beskjed om at han har en betennelse i kneleddet, og er overbevist om at det må være noe annet. Det er jo noe gamle folk får, og han er vel ikke så gammel ennå? I bunnen ligger en frykt for at livet er i ferd med å tøffe forbi mens du står igjen på perrongen.

Ligger mer bak

Regissør Noah Baumbach er kanskje best kjent for The Squid and the Whale, og hans forrige film, Frances Ha, handlet om unge kvinner i New York som prøver å realisere seg sjøl selv om de er blakke, og ikke har fast jobb eller egen leilighet. Denne gangen har han byttet perspektiv, til det voksne paret som er ferdig med denne fasen for lenge siden, men likevel drømmer seg tilbake.

Josh har holdt på med sitt siste dokumentarfilmprosjekt i åtte år uten å bli fornøyd med resultatet. Når Jamie skal ha testvisning bare to dager etter at han gjorde opptak, merker Josh både misunnelsen og ­beundringen komme sigende. Han bestemmer seg for å takke ja til å hjelpe den unge filmskaperen med prosjektet, siden Josh er så åpen, sjenerøs og kul. Eller ligger det egentlig noe mer bak den plutselige interessen for å bli kompis med en filmskaper på førti?

Ikke grønnere gress

While We're Young er en påminnelse om du kan risikere å bli en gammel mann med hatt i forsøket på å framstå som en ungdommelig førtiåring.

I bunn og grunn handler det om å akseptere den du er, og innse at gresset nok ikke er så mye grønnere på andre sida av gjerdet likevel.

Alder er bare et tall, men det viser seg etter hvert at det kanskje ikke er så romantisk å være 25 som Josh og Cornelia først hadde sett for seg. Og det måtte tross alt bli konklusjonen til While We're Young.

En film som ender med at et par i begynnelsen av førtiårene finner ut at den beste tida i livet er forbi, ville blitt for deprimerende.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film