Film

Etter overgrepet

Det iranske dramaet En Handelsreisende utforsker hvor hårfin grensa kan være mellom å søke tilgivelse og å ønske hevn.

Bygningen der Emad (Shahab Hosseini) og Rana (Taraneh Alidoosti) bor, er i ferd med å rase sammen. De må evakuere, og en kamerat skaffer dem en ny leilighet i Teheran. Den forrige leieboeren har nettopp flytta ut, men har ikke tatt med seg alle tingene sine. Den ukjente kvinnen kaster dermed skygger over de nye leieboerne.

På kveldstid holder ekteparet på med prøver til Arthur Millers teaterstykke En handelsreisendes død. Emad spiller handelsmannen Willy og Rana spiller kona Linda, og handlingen i stykket blir en slags parallellfortelling til det de opplever i virkeligheten. Å kjenne historien i stykket, kan nok gi en tilleggsdimensjon, men er ikke nødvendig for å ha glede av filmen.

Blir overfalt

En kveld kommer Rana tidligere hjem enn Emad. Hun går i dusjen, men åpner først døra for det hun tror er ektemannen som ringer på. Når han kommer hjem litt senere på kvelden, finner han blodspor i trappa, mens kona er borte. Det viser seg at naboene har tatt henne med til sykehuset, fordi Rana har blitt overfalt av en fremmed som har tatt seg inn i leiligheten.

Hun vil ikke politianmelde saken, men blir redd for å være alene, og ber ektemannen finne et sted de kan flytte til. Overgrepet skyver dem fra hverandre, og Emad begynner sin egen private etterforskning for å finne ut hvem som overfalt kona. Den fremmede mannen glemte både bilnøkler og mobiltelefon da han stakk av, og naboen kan fortelle at kvinnen som hadde leiligheten før dem, var prostituert og ofte havnet i trøbbel.

Oscarvinner

Den iranske filmskaperen Asghar Farhadi vant sin andre Oscar-statuett, da En handelsreisende ble kåret til beste fremmedspråklige film for et par uker siden. Han vant samme pris i 2012, for Nader og Simin – et brudd.

Farhadi var ikke til stede under årets Oscar-seremoni, i protest mot Donald Trumps foreslåtte innreiseforbud for blant annet iranere. I stedet hadde han fått to iransk-amerikanere til å ta i mot prisen på hans vegne: Firouz Naderi, som er tidligere vitenskapsmann for NASA og Anousheh Ansari, den første kvinnelige romturisten.

LES OGSÅ: Filmen «Hjertestart» forteller adopsjonshistorien du ikke får se hos Tore på sporet

Intens avslutning

En handelsreisende er et relasjonsdrama, og bygges sakte opp. Du må ha litt tålmodighet i begynnelsen, men belønninga er filmens avsluttende halvtime, der dramaet eksploderer i et intenst kammerspill.

Emad ser at kona hans har det vondt, og vil få mannen som forårsaka det til å gjøre opp for seg. Men hva gjør du når du faktisk finner overgriperen?

En ting er å ønske hevn, en annen ting er å faktisk utføre den.

LES OGSÅ: Moonlight er filmpoesi på sitt aller ­fineste

Forsoning eller hevn?

Det er lett å demonisere en ukjent gjerningsmann. Men når Emad sporer opp mannen som tok seg inn i leiligheten hans den kvelden, viser det seg at han også er et sårbart menneske.

Vi vet ikke hva Emad hadde planlagt å gjøre, men det ser ut som om planen blir endra. Han føler både sympati med gjerningsmannen og avsky for det han har gjort mot kona hans. Hvem vi som seere føler sterkest for, bølger fram og tilbake, og det blir en interessant utforskning av spennet mellom et ønske om forsoning og trangen til å hevne en forbrytelse. For hva vil gi deg mest fred i sinnet – å tilgi eller å ta igjen på den som har gitt deg mye smerte?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film