Film

Drømmen om Amerika

En hverdagshelt på ti år ordner opp i mors trøblete liv.

Et sted i Nord-Norge, en gang i fasttelefonens og eternitt-fasadenes tid, bor Oskar med sin unge, alkoholiserte mor. Odin Eikre spiller ham følsomt som en trist, men kjærlig gutt – holdt nede av dårlige livsvilkår. Livet hans gir god grobunn for dagdrømming.

Virkeligheten

Oskar drømmer om å reise til Amerika og ri på prærien sammen med moren sin. Men det blir moren som reiser til Amerika, for å søke jobb. Det sier hun i hvert fall. Oskar må tilbringe sommerferien sammen med bestefaren sin, en karakter som spilles i overkant ufyselig og bistert av Bjørn Sundquist.

En raring av en kar som bor alene i skogen og har en ponni til eneste venn, er også viktig i filmen. Jørgen Langhelle får utrolig godt fram menneskeligheten i den skjøre personen, som mest av alt frykter å bli sperret inne på institusjon.

Karikert

Filmen rommer en del fine stemningsskildringer av det karrige landskapet ved kysten der nord. Det er gråvær nesten hele tiden. Fargene er så bleke at det gir rom for drømmeperspektivet. Det passer godt, for denne historien er for karikert til å virke sannsynlig. Men så er det da også en dagdrøm vi ser trenge seg inn i virkeligheten.

Livsverk

«Noe skal man bli husket for!» Dette er bestefar Helmers kongstanke. Han har sitt eget prosjekt for det, men det skal vise seg at livsverket hans ikke fungerer etter hensikten. Han blir en ynkelig illustrasjon av hvor tung arv det kan være å ha en forfader som har øvet heltedåd. Og hvilke omkostninger det kan ha for de nærmeste når noen blir forblindet av at de skal «gjøre noe stort».

LES OGSÅ: Barndom er et kampskrift for barns frie lek

Viktig

Det er altså mange fine innspill til refleksjon i denne filmen. Så til tross for litt sjablongmessig framstilling av enkelte scener, er dette både en viktig og underholdende film.

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film