Anmeldelser

Bitter pille

Da søstera dør brått, prøver Anniken Hoel å finne årsaken. Det har blitt en dokumentar om hvor stor makt legemiddelindustrien har over livene våre.

I 2005 dør Renate. Hun er 35 år og fysisk frisk. I ti år har søstera Anniken Hoel prøvd å finne ut hva som skjedde. Resultatet har blitt en dokumentar med tittel henta fra obduksjonsrapporten: Dødsårsak: Ukjent.

Hoel tror medisinene tok livet av Renate, som gikk på fire antipsykotiske preparater da hun døde. To år etter hun døde, fikk et av pakningsvedleggene tilføyd en ny bivirkning: Plutselig død. Hoel begynner å undersøke om det finnes flere uforklarlige dødsfall der avdøde gikk på antidepressiva.

Filmskaperen har en sterk, personlig motivasjon. Spørsmålet er hvor mye det preger resultatet. Kildene hun bruker virker troverdige. Samtidig vil ikke de som blir kritisert uttale seg. Det kan være et tegn på at anklagene stemmer, men trenger ikke være det.

Anklager

Konklusjonene dokumentaren trekker er dramatiske: Legemiddelindustrien finansierer både studiene som skal bekrefte medisinenes effekt, og kontrollorganene som skal godkjenne dem for myndighetene. Dermed kan industrien pushe piller som først og fremst er designa for å tjene store penger, mens de alvorlige bivirkningene blir ignorert.

Pedagogisk

Det er intrikat, men Hoel klarer å lage en engasjerende filmfortelling av det møysommelige gravearbeidet. Funnene blir pedagogisk forklart ved hjelp av strektegninger og skisser, som ser ut som om de er håndskrevet med kulepenn. Det gjør det mulig å henge med, selv om du ikke vet så mye om temaet fra før.

Men det finnes ingen video av Renate. Hoel bruker i stedet dattera hennes til å rekonstruere stemningsbilder som ser ut som de er autentiske. Det blir ikke opplyst i filmen, og det er lett å tro at de faktisk er ekte.

Sykeliggjøring

Filmen kommer med påstander som får stå uimotsagte, blant annet at legemiddelfirmaene påvirker innholdet i anerkjente medisintidsskrifter. Og hva tenker de norske legene som skriver ut disse medisinene? Blir de lurt?

Et annet interessant spørsmål dokumentaren reiser, er om vi kan medisinere bort menneskelig erfaring. Påstanden er at medisinene ikke er særlig effektive. Har vi skapt et samfunn der menneskelig motstand blir sykeliggjort?

Dødsårsak: Ukjent setter et skarpt søkelys på legemiddelindustriens makt over livene våre. Det bør skape debatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser