Film

Andreasprisen til eksistensiell roadmovie

Den franske filmen Far from Men ble i kveld tildelt Vårt Lands økumeniske filmpris, Andreasprisen. – En kampfilm for humanitet, sier stavangerbiskop Erling Pettersen.

Den franske regissøren David Oelhoffen står bak filmen Far from Men, som i går ble tildelt Andreasprisen under filmfestivalen i Haugesund. Juryleder Alf Kjetil Walgermo beskriver filmen som et eksistensielt drama forkledd som roadmovie.

– Far from Men er uten tvil en film med mye stoff til ettertanke. Den er en dypt humanistisk og eksistensiell film, som også inneholder et religionsmøte.

Walgermo mener filmen egner seg godt for diskusjoner og dialogmøter, ikke minst mellom kristne og muslimer.

Ansvar for medmennesker

Far from Men er basert på Albert Camus' novelle «Gjesten», og regissør Oelhoffen har selv skrevet manuset. Filmen handler om den franske skolelæreren Daru, som spilles av Viggo Mortensen, kanskje best kjent som Aragorn fra Ringenes Herre-filmene.

En dag kommer en fransk offiser med drapsmannen Mohamed (spilt av Reda Kateb) til den lille skolestua der Daru underviser algeriske barn. Han skal fraktes til en politistasjon noen dagsmarsjer unna, og selv om Daru i utgangspunktet er tvilende, tar han på seg oppdraget, til tross for at det innebærer en stor, personlig risiko for ham.

– Filmen er et veldig sterkt drama om å ta ansvar for et medmenneske, også når det innebærer enorme konsekvenser for deg sjøl. Viggo Mortensen sin rollefigur nærmer seg en kristusskikkelse, der han ofrer sitt trygge liv for forbryteren, sier Walgermo.

LES OGSÅ: Film om ødeleggende, kristen tro får pris

Møte mellom religioner

– Far from Men er en kampfilm for humanitet, mener Erling Pettersen.

Stavangerbiskopen sitter i Andreaspris-juryen, og sier filmen gjorde et dypt inntrykk på ham.

– Far from Men gir et godt eksempel på hva som skjer i religionsmøtet når du har en person som er motivert av det grunnleggende i både islam og i kristendom, nemlig å ta vare på det menneskelige, sier Pettersen.

Alf Kjetil Walgermo trekker fram en scene der Daru frigjør forbryteren fra lenkene og ber ham inn til måltid. De spiser sammen, med hver sine tradisjoner. Daru korser seg, mens Mohamed bøyer hodet i sin muslimske tro,

– Det er et sterkt møte mellom to mennesker med ulike forutsetninger og ulik religion.

LES OGSÅ: Troverdig familiedrama fikk Vårt Lands økumeniske pris

Innerste kjernen

Erling Pettersen mener den kristne skolelæreren som risikerer sitt eget liv for den muslimske fangen han får ansvar for, sier noe vesentlig.

– Filmen viser religionens innerste kjerne, nemlig fiendekjærlighet, og hvordan den er med på å få fram en forsoning og en mulighet for nytt liv for denne dødsdømte fangen, sier Pettersen.

– Tematikken i filmen, kampen for det menneskelige i en brutal krigssituasjon, har et budskap inn i vår egen tid. Det er den innerste kjernen i den kristne tro, og Mohamed vil nok si at det også er kjernen i hans muslimske tro.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I tillegg syns biskopen det er en spennende film med gode skuespillerprestasjoner.

– Viggo Mortensen imponerer ved å gi hovedkarakteren et sant menneskelig ansikt, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Filmen Amour får Andreasprisen

Enstemmig jury

Og det er ikke nødvendigvis bare Mohamed som har liv på samvittigheten. Daru er tidligere major i den franske hæren.

– Det er grunn til å tenke seg at han i sitt tidligere liv har drept mennesker og at han nå gjør bot for ved å gjøre altruistiske handlinger, som å være lærer for algeriske barn, sier Walgermo.

Alf Kjetil Walgermo forteller at Far from Men fort pekte seg ut som en klar kandidat til Andreasprisen.

– Det var veldig mange sterke filmer i hovedprogrammet i Haugesund i år, men juryen var enstemmig i sin avgjørelse.

Da filmen deltok på filmfestivalen i Venezia i fjor høst, fikk den to økumeniske filmpriser – en fra katolikkene og en fra protestantene.

Juryens begrunnelse:

«Årets prisvinner utmerker seg ved en særlig sterk humanitet. Forkledd som roadmovie er filmen et engasjerende drama om å ta ansvar for sitt medmenneske også når de personlige konsekvensene er store: Hovedpersonen setter sitt eget liv på spill for å verne en forbryter. Den velspilte og tørrvakre filmen viser oss to mennesker som møtes på tvers av kultur, religion og forutsetninger. Med frigjøringskrigen i Algerie som bakteppe viser den oss at det alltid er mulig å velge mennesket – og det beste i mennesket – uavhengig av sider i en konflikt. Albert Camus' novelle Gjesten ligger i bunnen for en historie som innbyr til religionsdialog, og som er både historisk, tidløs og samfunnsaktuell.»

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film