Musikk

– Alle som ikke er idioter, er feminister

Rapgruppa KUUK mener musikken deres blir oversett fordi de er kvinner. - Feminisme er å kunne være seg selv, sier Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes.

– Med det samme noen sier at KUUK er et feministisk band, så ser folk på alt vi gjør som en form for kvinnekamp, sier Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes.

Sammen utgjør de bandet KUUK, som blander rap, reggae, punk og performance-kunst med sterke feministiske og samfunnskritiske referanser og ekstreme mengder selvironi. I helga spilte de på Oslo fjordfest, der Vårt Land møtte dem backstage.

Både Refsum og Solbergnes har skrevet samfunnskritiske kronikker med feministisk utgangspunkt i Dagbladet. De mener at norske medier lar være å gi musikken deres oppmerksomhet fordi de er kvinner.

– Bare fordi vi er kvinner, må vi berettige vårt musikalske uttrykk. Ja, det er flere menn enn kvinner som holder på med rap, men det betyr ikke at det musikalske skal bli oversett. Alle som ikke er idioter, er feminister, sier jentene.

– Hva betyr feminisme for dere?

- Feminisme er å kunne være seg selv. Vi skal være fri. Hele verden trenger undervisning i å si ja. Ja til homofile, transer og ja til å akseptere alle som de er. Vi har fått mye støtte og hjelp fra etablerte mannlige artister.

KUUK legger til at det stadig dukker opp mange sterke kvinnelige artister i utradisjonelle sjangre i Norge nå.

- Vi har for eksempel med oss den flinke Kildaphew på turné og flere som er på vei.

LES OGSÅ: Glissen kristen feminisme

En ekstra u.

Da bandet ble booket til Øyafestivalen i 2013, hadde de ikke skrevet en eneste låt og de hadde ikke engang et navn. Feministene lette egentlig etter et godt ord for vagina, men det var helt umulig å finne et eksisterende ord som ikke er negativt ladet.

– Magnus Eliassen fra Sirkus Eliassen var lei av å høre på oss og foreslo «kuk». Vi tulla med det i starten, men så bestemte vi oss for det, og la til en ekstra u for å gi det litt klasse, ler Mira Berggrav Refsum og Ragna Solbergnes.

Refsum kommer fra Oslo og hadde jobbet på baren Revolver en god stund da den tre år yngre nordlendingen Ragna Solbergnes begynte å jobbe der. Fra første møte visste de at de ville bli gode venner.

- Vi har det så morsomt sammen. Vi får hverandre til å le og har mye å lære hverandre. Mira introduserte meg til mange spennende folk og gjorde at jeg begynte å føle meg hjemme i Oslo.

LES OGSÅ: Denne Bibelen er laget spesielt for kvinner

Salig blanding.

De forteller at de startet med å improvisere opptredenene sine. Etter hvert begynte å planlegge det bedre.

- Nå klarer vi å skape en stemning, og vi kan planlegge mer slik at konsertene vi holder blir mer helhetlige, samtidig som vi er åpne for improvisasjon. Vi har en samtale mellom oss og med publikum.

Noen mener konsertene er provoserende. Jentene tar seg til skrittet under konsertene og gauler setninger som «Hele landet har rosinfingre» og «avlyser aldri på grunn av mensen».

– Vil dere bli tatt alvorlig?

- Vi vil veldig gjerne bli tatt seriøst, men på en morsom måte. Vi blir allerede tatt mer alvorlig enn vi noen gang trodde at vi skulle bli. Det er nok fordi vi tilbyr noe som manglet i norsk musikk. Noen som er morsomme og mindre selvhøytidelige, samtidig som de lager god musikk. Vi er autentiske. Vi er de vi er, nemlig feminister.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stormet scenen.

Drakter med amerikanske flagget er fast sceneantrekk. Det var også ganske tilfeldig valgt.

- Ideen var å se hvor mye rart og morsomt som skjer om man går med det amerikanske flagget på kroppen. Som at Mira var på festival og stormet scenen under en konsert. Hun ble dratt ned av vakter, og folk trodde at det var en eller annen form for protest.

Deres siste singel heter «Hor» og er mer eksplisitt seksuell en tidligere tekster.

- Det handler ikke om prostitusjon, sier jentene, som forklarer at låta begynte på en gjenforeningsfest etter videregående skole.

– Det føltes som om det ikke var lov å være annerledes. Alt handlet om hvilken jobb man har, om man er gift og hvor mange barn man har. Hvis du ikke har disse ønskene om familieliv og en tradisjonell karriere, blir du sett rart på. I sangen rapper vi om at så lenge man ikke sårer noen, kan man gjøre det man vil og ha det godt med seg selv.

LES OGSÅ: Rocker ved mannsbastion

Forbilder.

Under årets Bylarm ble KUUK nominert til forbildeprisen.

– Hva slags forbilder er dere?

- Vi gjør narr av tabuer og kvinneroller samtidig som vi har et forrykende sceneshow og bra musikk. Det finnes ingen som oss i norsk musikk. For eksempel synger vi mye om sex, men ingen som har sett en konsert med oss kan beskylde oss for å spille på seksualitet og utseende, sier Refsum.

- Hvis jeg hadde sett noe sånt som KUUK når jeg var fjorten, hadde jeg elsket det! legger Solbergnes til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk