Kultur

Allah-funn møtt med skepsis

Internasjonale eksperter stiller seg avvisende til at vikinger har tatt med seg ordet Allah i graven.

Nyheten gikk verden rundt da Enköping museum og Annika Larsson mente de hadde funnet navnene Allah og Ali i vikinggraver. Små vevde mønster på begravelsesklær kan tyde på at deres gravskikker er påvirket av islam, mener arkeologen Annika Larsson ved Uppsala universitet som stod bak utstilling Viking Couture. Det var under arbeid med å gjenskape tekstiler til denne utstillingen at gamle gravfunn ble undersøkt på nytt.

Tolkingen

At vikingene i sin internasjonale reise- og handelsvirksomhet hadde tett kontakt med store deler av den nære Østen, er det ingen uenighet om. I boken Silkeveiene som nylig kom på norsk, skriver historiker Peter Frankopan at det var handel og skatter i den islamske verden som ansporet vikingene til å reise.

– Fra tidlig på 800-tallet kom skandinaviske menn i kontakt med folk på steppene og med kalifatet i Bagdad, skriver han.

Det er tolkingen av de vevde mønstrene på vikingenes klær som gjør eksperter kritiske.

I de vevde båndene mener arkeologen å finne navnene Allah og Ali stavet speilvendt.

Spekulasjoner

Marianne Vedeler er professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum i Oslo og en ledende ekspert på vikingenes klesskikker. Her i avisen etterlyste hun grundigere analyser. Vedelers danske kollega Ulla Mannering, seniorforsker og tekstilarkeolog på det danske Nationalmuseet, synes de svenske funnene er spennende, men også hun er kritisk.

Les også: – Allah vevd inn speilvendt

– Spørsmålet er om det er riktig at mønstrene skal tolkes slik Annika Larsson gjør det. Det er vanskelig å dokumentere, og når det skal speilvendes før man kan forstå det, er vi ute i spekulasjoner, sier Mannering til Jyllandsposten.

Lignende bånd er også funnet i Danmark, og Mannering mener de svenske teoriene gir grunn til å undersøke de danske båndene nærmere for å se om det de svenske resultatene kan verifiseres.

Siden det brede lag av vikingtidens mennesker ikke kunne lese, er bare det en grunn til å stille spørsmål ved betydningen mener hun.

Arabiske tegn

Påstanden er at navnene er vevd inn med kufisk skrift – en arabisk skriftform. Flere internasjonale medier siterer professor Stephennie Mulder ved University of Texas som hevder at slik skrift ikke eksisterte før 500 år etter vikingalderen. Dessuten hevder hun at teksten uansett ikke gir mening på arabisk.

I sin twitterfeed påpeker hun at andre vikinggraver inneholdt en Buddha-figur fra India, og at den islamske trosbekjennelsen Shahada kanskje var den mest vanlige inskripsjonen i vikingtidens Skandinavia fordi den fantes på arabiske mynter.

I en artikkel på BBCs nettsted diskuteres forekomsten av navnet på profeten Muhammeds svigersønn Ali. At Ali sidestilles med Allah får Amir De Martino ved Islamic College i London til å antyde at tekstilmønstrene kan ha en forbindelse med ytterliggående muslimske sekter.

– Men det er mer sannsynlig at dette handler om en feilaktig kopiering av et mønster, sier De Martino til BBC.

Mange av ekspertene frykter også at Allah-teorien vil bli brukt politisk og at man derfor vil bry seg mindre om vitenskapelige fakta. Arkeolog Annika Larsson mener at vikingenes gravskikker har vært delvis påvirket av islam og tanken på et liv i paradis etter døden. Utstillingen har skapt nettdebatter der folk uttrykker sin misbilligelse over at vikinger framstilles som noe annet enn nordiske.

Hatefulle kommentarer

Tekstilgranskingen er et delfunn i et større vitenskapelig arbeid hvor hele resultatet vil bli publisert senere. Da vil det også foreligge resultat av DNA-analyser av menneskelige beinrester. Det vil ifølge Universitetet i Uppsala kunne gi svar på spørsmål om slektskap og geografisk opprinnelse.

Fordi publisering av analysene har møtt kritikk særlig i sosiale medier, har universitetets presseavdeling svart på kritikken som her i avisen blant annet ble reist av Marianne Vedeler. De bekrefter at forskningen ikke er publisert i et vitenskapelig tidsskrift. Annika Larsson sa til Vårt Land at det vil bli gjort. Hun var ikke tilgjengelig for ytterligere kommentar i går.

– Den store oppmerksomheten overrasket oss ettersom koplingene mellom vikinger og den muslimske verden er vel kjent. En diskusjon om forskning og metode er alltid velkommen, og forskeren har vært tilgjengelig for å svare på spørsmål så mye hun har rukket. Det som derimot har vært et problem er den store flommen av stort sett hatefulle kommentarer på sosiale medier. På sikt kan dette nye og vanskelige medielandskapet å navigere i, føre til at færre forskere vil kommunisere. Det er beklagelig i en tid når vitenskapen så sårt trengs i den offentlige samtalen, svarer presseansvarlig Anneli Waara, ved Uppsala universitet på vår henvendelse.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur