Kultur

600 år gamle 
damer er blitt nye

Tre unike skulpturer fra middel-
alderen returnerte i går til Gjerstad kirke.

Bilde 1 av 2

– Det er helt fantastisk å se dem tilbake på plass. Det er et imponerende­ arbeid som er gjort, sier kirkeverge Edvin Stenhjem Bratli.

To kvinnelige helgenskulpturer og et krusifiks er nå tilbake i Gjerstad kirke i Hordaland. Det siste året har skulpturene vært hos Norsk institutt for kulturminneforskning i Oslo, som har dokumentert tilstanden deres og utført grundig konserveringsarbeid.

Hvert år setter Riksantikvaren av mellom fem og seks millioner kroner til restaurering av kirkekunst. Konserveringen av skulpturene fra Gjerstad kostet 1,3 millioner kroner, noe som gjør dem til Riksantikvarens største enkeltprosjekt innen kirkekunst i 2015.

LES OGSÅ: «Stavkirkene er Norges eneste bidrag til verdensarkitekturen»

Uerstattelig

Helgenskulpturene er fra omtrent år 1400, mens krusifikset er fra omtrent­ år 1300. Det finnes 21 krusifiks­ fra denne perioden i Norge­. Ingen­ vet sikkert hvorfor så mye norsk kirkekunst overlevde­ reformasjonen­. En mulig­ forklaring er at kirkene­ ikke hadde råd til å bytte ut den katolske kirkekunsten etter reformasjonen­, forteller Kjersti­ Ellewsen, som er seniorråd-
giver hos Riksantikvaren.

– I Europa forsvant mye middelalderkunst under reformasjonen­, men i grisgrendte strøk i Norge beholdt man det man hadde. Det gjør disse skulpturene­ veldig verdi- fulle, sier Kjersti­ Ellewsen.

– Hvor mye er de verd?

– De er uerstattelige. Det går ikke an å sette en markedsverdi på dem, for de omsettes ikke. Men vi synes absolutt det var verd å bruke 1,3 millioner på dem nå, sier Ellewsen.

LES OGSÅ: Kunst- og kulturarv skaper forståelse på tvers av kulturer, mener biskop.

LES OGSÅ: Middelalderkirker trenger bedre vern, mener politikerne.

Historie

Skulpturene ble sannsynligvis utformet til middelalderkirken­ på Gjerstad­. Nå har de blant annet blitt renset­, kittet og retusjert.

– De kom tilbake fra Oslo i en spesialbygd trekasse. Så ble de heist opp i stillaset, pakket ut og forsiktig montert på sokler­ ni meter oppe på veggen, sier Bratli.

Det er usikkert hvilken helgen­ skulpturene forestiller. En teori er likevel at én eller­ begge statuene­ er av den svenske­ Sankta Birgitta. Hun skrev ned sine hellige åpenbaringer i fire store bind på 1300-tallet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur