Kultur

24 litterære julevariasjoner

«I de dager ...» er en av litteraturhistoriens mest kjente innledninger. I boken med samme tittel har 24 norske forfattere skrevet fortellinger inspirert av juleevangeliet.

I fjor inviterte kirken.no 24 forfattere til å lage litterær adventskalender, med juleevangeliet som basis for en kort novelle. Responsen var god – først hos forfatterne, som ikke var vanskelige å be – og nettsiden trakk et stort antall lesere.

Brynjulf Jung Tjønn hadde ideen til nettkalenderen, og er nå redaktør for bokversjonen, I de dager ... 24 julefortellinger, som er ute denne uken på Verbum forlag.

Positiv respons

– Bibelske tekster er en viktig inspirasjonskilde for norske forfattere, enten man tror eller ikke. Bibelen blir høyt verdsatt ut fra litterære kvaliteter. Forfattere som Lars Petter Sveen og Karl Ove Knausgård har skrevet ­bøker med sterke bibelreferanser, og de er ikke alene om det. Det har skapt et litterært søkelys på ­bibelske tekster, og gitt Bibelen en stadig sterkere posisjon i litterære kretser. Jeg tror den store oppmerksomheten var grunnen til at det var så enkelt å få 24 forfattere til å skrive kalendertekstene rundt Juleevangeliet – noe jeg trodde kunne bli et slitsomt prosjekt, forteller Tjønn og bemerker at Jon Fosse var den første som leverte.

LES OGSÅ: Å dikte på himmelen

Bibelreferanser

Tjønn har selv skrevet en av tekstene, og som forfatter henter han inspirasjon fra Bibelen.

– Ikke alltid som direkte ­referanser, men bibeltekstene ligger der som en klangbunn for mitt eget forfatterskap, forteller han.

Den positive og kjappe responsen fra så mange travle forfattere tar han som et tegn på at juleevangeliet er en historie det er lett å spille videre på litterært.

– Det ligger en mystikk i denne historien som fascinerer mange, på tvers av tro. Jeg lette ikke etter forfattere ut fra personlig tro – jeg ville ha fine tekster fra gode forfattere. Jeg var ute etter ord, ikke svar, forteller han.

– Mange valgte seg Maria, særlig de kvinnelige forfatterne, og knyttet historier opp mot henne. Hun fremstår som en sterk person som det er lett å beundre. Og hun har en dramatisk historie, helt fra sjokkbeskjeden hun får – den lange reisen, fødselen i stallen og flukten til Egypt, sier redaktøren.

Men forfatterne har gjort helt ulike grep. Lars Petter Sveen bruker flukttemaet i lys av ­agens flyktningsituasjon og skriver om en flyktningfamilies sorg og frykt når de krysser Middel­havet. Gro Dahle bruker en helt annen tilnærming til historien: Hun skriver om gjestene som kommer Maria og Josef så vidt i forkjøpet, og får det siste rommet i herberget.

– Ut fra den positive responsen leser jeg også en respekt og en kjærlighet til juleevangelieteksten. Det fremkommer helt tydelig at vi står overfor tekstmateriale som har betydd mye for bidragsyterne, sier Tjønn.

Han tenker at de korte novellene, som du leser på 5-10 minutter, skal være litterære avbrekk i en travel førjulstid.

LES OGSÅ: En av årets viktigste bøker

Adventstradisjon

– Julens innhold og budskap har lett for å drukne i alt stresset og maset vi omgir oss med i adventstiden. Jeg håper at boken (som nettstedet) blir brukt av litterært interesserte mennesker, selv i en travel førjulstid. Jeg mener også at boken har litterær slitestyrke til å kunne leses gjentatte ganger, sier Brynjulf Jung Tjønn.

Boken ble presentert på ­Verbum forlags pressekonferanse i går.

Blant høstens andre bok-­nyheter finner vi Hans Johan Sagrustens oppfølger til bibelmanuskriptsuksessen Det store­ puslespillet, Marianne Bjelland Kartzows (red.) Lukas. Undring og utfordring og Anne Kristin­ Aasmundtveits Tids- ­linjen. Den ­store fortellingen i ­Bibelen. ­Marius Timmann Mjaaland er snart ­aktuell med fag­boken ­Systematisk teologi.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur