Kultur

Mener navnet hans er Bibelens mest brukte ord

Fra og med denne uken heter en av verdens største artister ikke lenger Kanye West.

Den verdensberømte rapperen og musikkprodusenten som fram til nå har hatt navnet Kanye West, fikk mandag gjennomslag for et offentlig navneskifte, av en dommer i Los Angeles.

Hans nye navn er Ye. Og han har ikke lenger andre for- eller etternavn. Kun «Ye», altså. Selv mener han det nye navnet er ordet som er mest brukt i Bibelen, ifølge nettavisen Deadline.

Det var allerede i 2018 at artisten ga sitt åttende studioalbum tittelen «Ye», og begynte å kalle seg selv for dette. Men det var først denne uken at navnebyttet ble offentlig godkjent.

I et intervju med radioverten Big Boy har artisten forklart at «ye» er Bibelens mest brukte ord, og at det betyr «you». Det har han rett i.

Oppslagsverket Merriam Webster bekrefter nemlig at ordet «ye» kan oversettes med engelske «you» i flertallsform, som på norsk tilsvarer «dere». Ifølge ordboken brukes ordet særlig i kirkelig eller litterært språk.

Ifølge Wikipedia har ordet i eldre engelsk i tillegg blitt som en formell måte å si «du» – litt som «De» på norsk. Ifølge oppslagsverket er ordet i hovedsak nå ute av bruk, bortsett fra i Newfoundland og Labrador i Canada, og i deler av Irland.

En annen bruk av ordet er som en gammel form av «the».

Artisten Ye har ofte hatt et eksplisitt kristent budskap, blant annet med singelen «Jesus Walks» i 2004, og med albumet «Jesus is King» fra 2019.


Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur