Kultur

Drømmer på festivalplakaten

Årets Márkomeannu-festival tilbyr kurs i drømmetydning. – Tradisjonen holder på å dø ut, sier festivalsjef.

– Drømmer om dødsfall er visstnok et varsel. Da må man ta kontakt med den man drømmer om, og sjekke om alt står bra til, sier Marita Kristin Eilertsen.

Hun er festivalleder for Márkomeannu, en samisk kultur- og musikkfestival som i år har satt drømmetydning på programmet. Som en del av festivalens seminartilbud, får publikum mulighet til å lære om drømmer og hva de kan fortelle oss.

– Det har vært tradisjon for at de eldre har snakket om hva de har drømt, og tydet det. Den tradisjonen holder på å dø ut, sier Eilertsen.

– Ikke mange tyder drømmer lenger. Vi vet ikke lenger hva det betyr når vi drømmer om bryllup eller begravelse, for eksempel.

LES MER: Slutt for samisk på P2

Festivalhjelp

Når Márkomeannu-festivalen, som finner sted ved Skånland kommune i Nordland denne helgen, inviterer til drømmetydningsseminar, ønsker de å bevare tradisjonen som har vært en viktig del av samisk kultur.

– Om vi ikke kan videreføre den til nye generasjoner, kan vi i alle fall gi de eldre en arena for å fortelle om det, sier Eilertsen.

Festivalsjefen drømmer iblant om Márkomeannu i tiden før festivalen åpnes, og forteller at flere av kollegaene gjør det samme. En av dem får alltid mareritt en måneds tid før festivalen åpnes.

– På det tidspunktet pleier vi å tenke at vi har god tid, og tar det med ro. Men når han drømmer at ingenting er klart til festivalstart, kommer vi på at det er på tide å sette fart på sakene.

LES MER: – Joik med kjærlighet

Spennende

Ifølge Eilertsen er det vanskelig å si hva slags betydning drømmetydning har i dagens samfunn.

– Her i området er det stort sett eldre folk som har kunnskap om drømmer og hva de betyr. Kanskje de yngre ikke er så interessert, sier hun.

– Men vi får se – kanskje de bare ikke har fått det med seg før nå, som temaet blir tatt opp i forbindelse med festivalen. Det blir spennende å se hvem som møter opp og er interessert i å lære mer om drømmer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur