Kultur

Kanye West benytter norsk kristenpop fra 70-tallet

Kanye West hjelper hip hop-kollega Pusha T ved å benytte en sampling av det kristne 1970-tallsbandet Good News fra Ålesund.

Låten som dukker opp på Pusha Ts «M.P.A.», heter «Konklusjon». Den var et av bidragene på samleskiven Lukk opp kirkens dører som Lars Mørch Finborud ga ut i 2011. Platen, gitt ut både som LP og cd, er et gjenhør med tidlig norsk kristen musikk, som kurator og plateselskapssjef Finborud mente at fortjente å bli løftet frem på nytt, og som han mente ble oversett da den kom ut for omlag 40 år siden.

At selveste Kanye West skulle sample et av bidragene, hadde likevel ikke Finborud kunnet forestille seg. Riktignok hadde et engelsk plateselskap tent på et annet bidrag, men dette tok kaka.

– Litt sprøtt å tenke på at Kanye West høyst sannsynlig må ha hørt på Lukk opp kirkens dører, og funnet ut at Good News fra Ålesund var noe han ville benytte, sier Lars Mørch Finborud.

Originalmedlemmene i Good News skal også ha mottatt en sjekk på omlag 3000 dollar som takk for bidraget.

LES OGSÅ: Hiphop-bibel bytter ut Gud med Kanye West

Spilt inn i 1972

Good News ble i sin tid ledet av Finn Pedersen, som senere produserte en rekke kristne innspillinger. Han startet også Storm Production sammen med Svein Gundersen, som blant annet ga ut innspillinger med Hans-Inge Fagervik og musikalen Exodus med blant andre Arnold Børud og Bjørn Eidsvåg.

Når det gjelder den aktuelle innspillingen til Good News, så fant den sted i Oslo i 1972, med god hjelp fra respekterte musikere som Knut Risnæs, Bjørn Johansen og Ditlef Eckhoff. Pluss en ti manns blåserrekke.

Pusha T., som har gitt ut den aktuelle samplingen, var tidligere med i gruppa Clipse sammen med broren  Malice. Da sistnevnte ble frelst, brøt han imidlertid ut av gruppa for å gi ut sine egne forkynnende hiphop-låter. Nå ser det ut som om Pusha T. går broren i næringen.

LES OGSÅ: Hva blir igjen hvis du fjerner lettkledde damer, fine biler og feite gullkjeder fra en hiphop-artist?

Øyvind Andersen var først

Det er likevel ikke første gang en representant for norsk kristenhet gjester kjente utenlandske artister på plateinnspillinger. Den norske predikanten, og læreren og rektoren ved Fjellhaug Skoler fra 1930 til 1975, Øivind Andersen, er på nettet kreditert på den siste utgivelsen til Paul McCartneys Wings, Back To The Egg (1979), sammen med andre gjesteartister som David Gilmour, Pete Townshend og John Bonham.

På plata hører vi Andersen i et lydkutt der det søkes på en kortbølgeradio i 1979. Mellom skurringen høres Andersen, som med klar og tydelig stemme forteller at teksten i andakten er hentet fra et sted i Bibelen. Sannsynligvis den mest hørte setningen fra en predikant blant verdens pop- og rockepublikum.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur